Laatste update 18:09
43

Geweld tegen Keniaanse vrouwen in Libanon legt breder probleem bloot

Door onderstaande video, waarop te zien is hoe twee Keniaanse vrouwen herhaaldelijk worden geslagen door een man in een buitenwijk van Beiroet, wordt een doorgaans onzichtbaar probleem zichtbaar: de behandeling van buitenlandse vrouwen die als huishoudelijke hulp werken in het Midden-Oosten. Terwijl de verschillende daders uit de video vrijuit gaan, worden de vrouwen het land uitgezet.

Hoewel het werken als huishoudelijke hulp in Libanon (en andere Arabische landen) veel gedaan wordt door vrouwen uit Afrika en Azië, zijn er steeds meer landen die het de eigen burgers verbieden. Zo kondigde Indonesië in 2015 al een verbod af en hebben de Filipijnen naast een ban voor een groep landen ook een parlementaire werkgroep ingesteld om de bescherming van Filipijnen die in het buitenland werken in goede banen te leiden.

De omstandigheden waaronder de meestal jonge vrouwen moeten werken grenst vaak aan een vorm van slavernij. In feite staat de vrouw 24 uur per dag ter beschikking van de familie waar ze werkt. Seksueel misbruik wordt daar ook bij gerekend, blijkt uit een verhaal van Rotna Begum, van Human Rights Watch. Zij schrijft:

In het Midden Oosten werken zo’n 2,4 miljoen huishoudelijke hulpen, de meesten uit Azië en Afrika. Zij vallen onder het kafala-systeem en krijgen geen toestemming om hun werkgever te verlaten of van werkgever te wisselen zonder de goedkeuring van de werkgever. Als ze dat wel doen, worden ze gearresteerd en gestraft voor ‘ontvluchten’ met boetes, gevangenisstraf of deportatie.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (43)