Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Scholen dumpen oudere leraren

  •  
12-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
klas_300.jpg
Onderwijs omzeilt verbod op leeftijdsdiscriminatie
Scholen zijn in hoog tempo oudere leraren aan het dumpen. Dat meldt Trouw op basis van cijfers van rechtszaken over ontslag waar de vakbond CNV bijstand verleent.
In vergelijking met drie jaar geleden zoeken nu vijf keer zoveel leraren hulp bij het CNV. Andere vakbonden bevestigen die trend. De oudere leraren worden onder meer als ‘te duur’ beschouwd. Officieel is het verboden om leraren op grond van hun leeftijd te ontslaan. Scholen gebruiken daarom andere wegen en omzeilen zo het verbod.
3636481599_937b46b17d_m
Mensen voelen zich na zoveel jaar trouwe dienst bij het grofvuil gezet”, zegt voorzitter Helen van den Berg van CNV Onderwijs. Een voorbeeld: een onderwijzeres werkt al veertig jaar zonder één functioneringsgesprek. Dan komt de directeur drie kwartier in de klas observeren. Hij concludeert dat zij geen rekenles kan geven. Het is het begin van een ‘coachingstraject’, dat eindigt met een slechte beoordeling. Uiteindelijk accepteren leraren onder druk van het schoolbestuur meestal een regeling voor vrijwillig vertrek.
Slechts tien procent van de leraren is in staat om bij zo’n conflict zijn of haar positie toch te behouden.
cc-foto: Pepijn Schmitz

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.