Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Scholen dumpen vmbo vanwege zwarte leerlingen

  •  
01-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
vmbo_300.jpg
Scholen willen wit blijven om vlucht leerlingen tegen te gaan ... Stiekeme maatregel bevordert segregatie, treft doorleerkansen scholieren en vermindert sociale mobiliteit
Schoolgemeenschappen stoten mavo en vmbo afdelingen af om zo wit te kunnen blijven. Witte leerlingen, die veelal havo of vwo volgen, mijden scholen waar veel niet-blanke kinderen op zitten. Het is een maatregel waar niemand het ware motief voor wil erkennen.
Trouw onthult het probleem dat kinderen die vwo en havo volgen de school verlaten als er veel zwarte kinderen zijn. De laatste groep krijgt meestal een vmbo-advies bij het verlaten van het basisonderwijs. Door de vmbo-afdeling op te heffen zorgt de school er voor dat zwarte leerlingen er niet meer terecht kunnen en de leerlingenpopulatie overwegend wit blijft. Witte scholen hebben een betere reputatie waardoor ook hoog op te leiden leerlingen van allochtone afkomst er de voorkeur aan geven.
5026282419_b4936e878c_z
Trouw noemt het voorbeeld van een school in Den Haag die niet aan de praktijk wilde meewerken. De gevolgen zijn catastrofaal:
Het Aloysius daarentegen maakte onlangs bekend de deuren te moeten sluiten. Volgens de huidige rector Henk Kempink heeft die sluiting alles te maken met de ‘witte vlucht’ op het Aloysius. Naarmate de school, met dertig nationaliteiten, zwarter werd, kwamen er minder leerlingen uit de omliggende, chique wijk Benoordenhout. “Op open dagen was er altijd heel veel belangstelling voor het Aloysius”, vertelt Hulsbergen. “Er was sympathie voor onze school. Maar uiteindelijk schreven ouders uit Benoordenhout hun kind dan toch altijd weer elders in: op een gymnasium of witte school.
Volgens onderzoekers doen gemeenten nauwelijks pogingen de praktijk tegen te gaan en brede scholen te behouden.
cc-foto: Charles Roffey

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.