21

‘Scholen moeten thuisonderwijs betalen’

In Zembla pleit staatssecretaris Sander Dekker voor onderwijs voor de duizenden kinderen die thuiszitten

Jesse is twaalf jaar en zit al sinds augustus noodgedwongen thuis. Hoewel slim genoeg, weigert de school hem toe te laten. Jesse is namelijk hoogbegaafd en heeft ernstige dyslexie en de school vindt dat hij in de klas teveel zorg vraagt. Met Jesse zijn er duizenden leerplichtige kinderen die in hetzelfde schuitje zitten, ze behoren tot het groeiende leger van de thuiszitters. Veel van hen staan niet eens meer op een school ingeschreven.

Scholen hebben sinds augustus vorig jaar een zorgplicht en moeten kinderen als Jesse binnen drie maanden een plek geven. Maar waarom gebeurt dat niet? Zembla onderzoekt de wereld van passend onderwijs en stuit op wanhopige ouders, machtige schoolbestuurders en een strijdlustige jurist die voor elk kind probeert af te dwingen waar het recht op heeft: onderwijs.

Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat er bijna 8000 leerplichtige kinderen niet naar school gaan. Daarnaast zijn er circa 4.500 kinderen vrijgesteld van de leerplicht omdat ze lichamelijk of geestelijk gehandicapt zijn. Volgens Kinderombudsman Dullaert worden veel kinderen nu onterecht afgeschreven. Dullaert is een onderzoek gestart naar de effecten van de Wet Passend Onderwijs. Scholen zijn sinds 1 augustus vorig jaar verplicht kinderen een plek te geven. De Kinderombudsman pleit voor onderwijs thuis als kinderen niet naar een school kunnen. 


In de uitzending zegt staatssecretaris Sander Dekker dat een school die een hoogbegaafd of autistisch kind geen passend onderwijs kan geven, voor dat kind tijdelijk onderwijs thuis moet organiseren én betalen:

Dat zijn allemaal kinderen waar iets bijzonders mee is, dan moet je soms ook bijzondere dingen organiseren en dan vind ik het niet erg als dat een tijdje thuis is. Als we de scholen verplichten om kinderen een passende plek te geven, dan vind ik het niet gek dat die scholen dat organiseren en dus ook betalen.

De staatssecretaris wijst in Zembla op de speciale regelingen die er voor chronisch zieke kinderen bestaan. Voor hoogbegaafde of autistische kinderen zouden die ook kunnen gelden.
ZEMBLA: ‘Thuiszitters’, woensdag 22 april om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)