4

Scholen verbannen energiedrankjes

Kinderen vervelend in de klas en vaak ziek naar huis door oppeppende drankjes

Op 140 middelbare scholen zijn energiedrankjes in de ban gedaan. Leerlingen gedragen zich onder invloed van de drankje vervelend de klas of drinken zo veel dat ze er ziek van worden. Dat meldt RTL Nieuws na een rondgang onder de scholen.

Nog eens 40 scholen overwegen een verbod in te voeren. RTL schreef alle middelbare scholen in Nederland aan; 280 scholen reageerden. Driekwart gaf aan dat ze nadelige effecten van energiedrankjes zien bij scholieren.

Sommige scholen gaan niet over op een verbod, maar zien wel de problemen. Maar de drankjes zouden voor sommige leerlingen interessanter worden bij een verbod, zegt een schooldirecteur. 

Zaterdag lieten ook kinderartsen weten dat ze veel jongeren zien met gezondheidsklachten door het drinken van de drankjes. Tieners die last hebben van hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten zouden standaard gecontroleerd moeten worden op het gebruik van energiedrankjes.

In 2012 pleitte de GGD nog voor een verkoopverbod van de energiedrankjes in de supermarkt. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om niet meer dan één blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 moeten de drankjes helemaal mijden. In energiedranken zit veel suiker, maar ook oppeppende stoffen als cafeïne, taurine en glucuronolactone. Er zijn geen bewijzen dat taurine en glucuronolactone schadelijk zijn, zegt het Voedingscentrum echter

RTL: 140 scholen verbieden energiedrankjes

Foto-cc: Gerardo Lazzari

Geef een reactie

Laatste reacties (4)