20

Scholen voortaan door de keurmolen

Minister Van Bijsterveldt voert keurmerk in… De beste scholen krijgen geen sticker, maar een 'excellent'

Vanaf dit najaar worden basisscholen en het voortgezet onderwijs gekeurd door een jury. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wil dat scholen die hun kinderen ‘veel’ leren én hun iets extra’s bieden, zoals lessen in burgerschap of sociale vaardigheden, voortaan het predicaat ‘excellent’ krijgen.

Van Bijsterveldt wil dat de pieken in het Nederlandse hoogvlakte zichtbaar wordt. Scholen die beloond worden kunnen andere scholen inspireren, aldus de minister. ‘Ik wil het onderwijs zo nieuwe energie geven.’

De minister hoopt dat het keurmerk zal leiden tot een cultuuromslag:

“Wij denken al gauw: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Niet met je kop boven het maaiveld uitsteken. Die gêne moeten we laten varen. Scholen moeten hun leerlingen verleiden tot grote prestaties. Grote kennis en excellent vakmanschap, dat is de kurk waarop de kenniseconomie drijft.”

Een jury, onder leiding van Fons van Wieringen, voormalig voorzitter van de Onderwijsraad, moet gaan bepalen welke scholen het predicaat krijgen. Van Wieringen vindt het belangrijk dat in de scholen aandacht is voor ‘excellente en hoogbegaafde leerlingen’. Volgens Van Wieringen worden zij nu weggezet als nerds of uitslovers. De jury houdt ook rekening met de achtergrond van kinderen die een school binnenkomen.

De Volkskrant: Keurmerk ‘excellent’ voor beste scholen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)