7

Scholieren kritisch over hun onderwijs

LAKS-monitor: middelbaar onderwijs krijgt 7,2

Scholieren zijn kritisch op het onderwijs dat ze krijgen. Over het algemeen zijn leerlingen gematigd positief over hun onderwijs, maar de inhoud van de lessen kan een stuk beter.

Dat staat in de LAKS-monitor die donderdag is gepresenteerd. De scholieren geven hun eigen lessen het rapportcijfer 7,2. Naarmate ze langer op school zitten, worden ze steeds negatiever over het onderwijs. Scholen in grote steden krijgen iets lagere cijfers dan scholen in kleinere plaatsen. Ook zijn leerlingen op een grote school net iets tevredener dan die op een kleine school.

Verder valt op dat vmbo’ers (6,6) en havisten (6,7) vaker ontevreden zijn dan vwo’ers (7,1). “Er zijn veel thema’s waar ze wel tevreden over zijn, dus het ligt niet aan de vmbo’er”, aldus het LAKS. “We denken dat er op het vmbo gewoon nog veel meer moet gebeuren, het bestaat natuurlijk ook nog niet zo lang.”

Het onderzoek werd gedaan onder 60.000 scholieren op 130 middelbare scholen, zo meldt NOS Headlines. Over de algehele kritiek op de inhoud van het onderwijs zegt het LAKS: “De docenten hebben wel veel inhoudelijke kennis, maar weten de scholieren niet te motiveren.”

Geef een reactie

Laatste reacties (7)