Laatste update 10:47
22

School doet aangifte tegen tabaksindustrie, CDA wil campagne tegen meeroken kinderen

Het Rudolf Steiner College in Haarlem is de eerste school die zich aansluit bij een mega-aanklacht tegen de tabaksindustrie en aangifte doet. Rector Jos Reckman stelt dat de praktijken van de industrie er toe leiden dat ‘mensen doodgaan en vermoord worden’. Eerder sloten artsen en patiënten zich al aan bij de aanklacht. Bij Pauw aan tafel leggen advocaat Bénédicte Ficq en gezondheidscoördinator Kelly Simon uit wat de zaak behelst.

Ondertussen wil het CDA een campagne tegen roken in auto’s waar kinderen in zitten, meldt het AD:

In Nederland worden naar schatting 100.000 kinderen tussen 0 en 4 jaar blootgesteld aan tabaksrook, constateert de partij. Inzittenden van een auto waarin wordt gerookt, krijgen zelfs 27 keer hogere concentraties kankerverwekkende stoffen binnen dan normaal. CDA-Kamerlid Anne Kuik: ,,Het gaat om onze volgende generatie, een kwetsbare groep die zichzelf hier bovendien niet tegen kan wapenen. Roken in het bijzijn van kinderen is niet normaal.” Kinderen zijn volgens experts extra gevoelig voor meeroken, omdat ze sneller ademen en omdat hun immuunsysteem, longen en luchtwegen nog volop in ontwikkeling zijn.

Wegens onwil van de liberale partijen maakte een verbod op roken in auto’s met kinderen tot nu toe geen kans. Volgens de liberalen moeten ouders zelf weten wat ze hun kinderen aandoen. De Tweede Kamer vergadert vandaag over preventiebeleid.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)