68

School woest op RTL wegens schenden privacy schoolkinderen

RTL laat brugpieper klasgenoten in het geheim filmen ... Einstein Lyceum eist dat beelden niet worden uitgezonden ... Scholieren tussen 11 en 13 jaar

Het Einstein Lyceum uit Hoogvliet is woest op RTL. Een leerling van de school filmde zijn klasgenoten een paar weken met een geheime camera voor een programma, Project P., van de nieuwszender over pesten. De school waarschuwt nu dat de beelden zonder toestemming zijn genomen en schadelijk kunnen zijn voor de toekomst van de leerlingen. De directie vraagt de commerciële zender in een brief in handen van Nieuwsuur, de opnames niet uit te zenden.

Na een eerder gesprek met de programmamakers, schrijft de directie van de school(.docx):

De druppel was voor ons toen wij vernamen dat RTL gisteren een barricade heeft gemaakt bij de uitgang van het sportveld en de leerlingen van het Einstein Lyceum daar heeft tegengehouden en gedwongen om van hun fiets af te stappen. De leerlingen werden gedwongen naar de (geheime) camerabeelden te kijken waar hun schoolgenoten, hoewel ‘geblurrd’, duidelijk herkenbaar op te zien waren, terwijl hun reactie door verschillende camera’s werd gefilmd. Daarbij is de leerlingen een brief en een quitclaim overhandigd met de vermelding dat zij deze niet aan de school mochten laten zien. De leerlingen hebben het optreden van RTL in de klas omschreven als ‘agressief’ en ‘onbeschoft’. Daarnaast voelden de leerlingen zich gedwongen met […] te knuffelen en high fives te geven. Zij voelden zich hier ongemakkelijk bij.”

Volgens de school is in eerste plaats sprake van inbreuk op de privacybelangen en portretrechten van de leerlingen en docenten. Ook vreest de directie dat niet alleen het gepeste jongetje, maar ook de pesters lang schade zullen overhouden aan het programma. De kinderen zijn op het moment tussen de 11 en 13 jaar oud. “Mede door het ontbreken van alle context, zijn de beelden stigmatiserend en hier kunnen deze leerlingen in hun latere leven veel last van krijgen” aldus de leiding.

Het Einstein Lyceum eist dat RTL het programma niet uitzendt. De school hoopt dat het tot een akkoord komt met de televisiezender. Lukt dat niet, dan stapt de school naar de rechter.

Update 22.30

Een woordvoerder van RTL zegt dat er juist heel integer wordt gewerkt. Er zouden geen kinderen onder druk zijn gezet. Ook worden geen individuele pesters aangewezen, maar wordt de hele klas erbij betrokken. Vier andere scholen werken bovendien wel mee, aldus de commerciële zender.  RTL wil ook graag benadrukken “dat het feitelijk onjuist is dat ‘de kinderen gedwongen werden naar de camerabeelden te kijken’. Daarbij zijn alle afleveringen die tot nu toe zijn opgenomen met toestemming van de scholen en de ouders gemaakt”.

Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, laat aan Nieuwsuur weten:

Als AVS vinden wij het heel belangrijk dat er aandacht is voor pesten. Wij vinden het goed dat RTL een programma maakt over dit onderwerp, maar zijn het niet eens met de manier waarop. Wij vinden het niet kunnen dat een minderjarige leerling, die de gevolgen van zijn handelen niet kan overzien, wordt opgetuigd met verborgen camera’s.”

cc-foto: André

Geef een reactie

Laatste reacties (68)