31

Schoolboek bevat racistische grap

Uitgever neemt titel na 25 jaar in allerijl uit de handel

Op Facebook postte een ouder een plaatje van een huiswerkoefening die haar kind aan de basisschool meekreeg. Op de foto is een donkere man te zien in een Zwarte Piet-achtig kostuum. In de begeleidende, humoristisch bedoelde, tekst wordt een ‘neger’ als ‘negatief’ neergezet.

Het plaatje, dat onder meer werd gepost in de Facebook-groep ‘Zwarte Piet is racisme’, lijkt vooroorlogs maar stamt uit een boekje voor werkwoordvervoegingen dat in 1989 voor het eerst verscheen en sindsdien 16 keer is herdrukt. Het boekje ‘Werkwoorden Vervoegen? Een Lachertje! Deel 1’ uit de serie ‘Taal? Een lachtertje!’ bevat komisch bedoelde oefeningen. De gewraakte invuloefening luidt:

Een fotograaf en zijn zoon, een zeer vlot pratertje dat altijd de verkeerde dingen (zeggen) …. op het verkeerde moment, (wandelen) …. in een drukke winkelstraat. Plots (zien) …. het zoontje een neger. En nog voor de vader iets (kunnen) …. zeggen, (roepen) …. het jongetje al: ‘Kijk, papa, daar, een negatief!’

De moeder vroeg de Amsterdamse basisschool om opheldering en kreeg als antwoord

De leerkracht die dit huiswerk heeft uitgedeeld heeft een oud oefenboekje gecopieerd zonder iedere les te bestuderen. Het is dus inderdaad aan zijn/onze aandacht ontglipt. Een pijnlijke edoch menselijke fout die ons zeer spijt. De bewuste pagina zal uit het lesmateriaal worden verwijderd. Aangezien onze school niet met racisme in verband wil worden gebracht hoop ik dat je begrijpt dat we je bericht zullen verwijderen. Wij vinden facebook niet de plek om een dergelijke discussie te voeren.

Het boekje is gemaakt door de Vlaamse auteur Frank Pollet die naast auteur van een hele reeks schoolboeken ook dichter en bekroond kinderboekenschrijver is. Joop benaderde hem zowel telefonisch als via email. Pollet, die op Facebook de protestpagina ‘Zwarte Piet moet blijven’ heeft geliked, verwees zonder op vragen te antwoorden door naar de uitgever. De uitgever Abimo reageerde vervolgens kort via email:

We delen de mening met de gebruiker en hebben naar aanleiding hiervan vanmorgen besloten om dit boekje uit de handel te nemen en een aangepaste herdruk voor te bereiden.

Op hoeveel scholen in Nederland en België het boekje als lesmateriaal wordt gebruikt is niet bekend

Geef een reactie

Laatste reacties (31)