Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schoonmaakbedrijf schaft jeugdloon af

  •  
30-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Clean_300.jpeg
'Jonge mensen minder loon betalen is discriminatie'
Schoonmaakbedrijf DJM uit Deventer schaft het jeugdloon af en betaalt vanaf 1 juli jonge medewerkers evenveel als 23-plussers. De directie geeft het goede voorbeeld, maar eigenbelang speelt ook mee
Woensdag werd bekend dat het schoonmaakbedrijf, dat ook vestigingen heeft in Raalte en Cuijk, als eerste bedrijf in Nederland voor zijn werknemers het jeugdloon afschaft. Tientallen jonge medewerkers gaan daardoor in één klap een stuk beter verdienen, sommigen wel 4 euro per uur meer. Directeur van DJM Stanley ter Wal  vindt oprecht dat jonge medewerkers niet minder werk leveren dan ouderen. ‘Natuurlijk heb je er lamballen bij, maar die heb je onder 50-plussers ook.’ maar geeft tegelijkertijd ook aan: 
Zo halen we jong personeel binnen dat zijn best doet voor onze klanten
Concurrentie positie De concurrentie vanuit supermarkt en horeca is groot. Het lukt ons wel om jong personeel te vinden, maar het kan altijd beter, aldus ter Wal.
De schoonmaakbranche heeft in haar zoektocht naar personeel bovendien te maken met een negatief imago. Het werk als schoonmaker wordt vaak gezien als onderbetaald en zwaar werk. Dat is onterecht, vindt Ter Wal. ‘Het is juist leuk werk, met veel verantwoordelijkheden. Het werk is bovendien zeker niet zwaarder dan in de horeca.’
De extra kosten die DJM door de loonsverhoging maakt, worden volgens Ter Wal niet op de afnemers afgewenteld. Is zijn bedrijf daardoor niet veel duurder dan concurrenten?
Er is waarschijnlijk altijd wel iemand goedkoper. Wij vinden het belangrijk om reële contracten af te sluiten. Het kan niet altijd maar goedkoper.
Als je in pinda’s uitbetaalt, dan krijg je apen. Op deze manier houden wij personeel dat zijn best doet voor onze klanten. De hogere betaling is een middel om personeel voor langere tijd te binden. ‘Als iemand bij ons maar een paar euro verdient, wie garandeert mij dan dat hij niet overstapt naar een volgende werkgever?’
Kans van slagen?
Of de jongeren nu in de rij zullen staan voor een baantje in de schoonmaakbranche, blijft de vraag, maar een kleine – niet representatieve – peiling onder jongeren in Deventer leert dat de aanpak van Ter Wal misschien wel kans van slagen heeft. 
‘Als ik daar bijna 10 euro kan verdienen, dan zou ik een overstap wel overwegen,’ zegt Jordin Kroep (18). Hij werkt nu nog in een supermarkt.’Schoonmaken mag dan geen stoer imago hebben, maar dat is bijna twee keer zo veel als ik nu verdien.’ 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.