48

Schoonmaakbranche boos: VVD-minister wil staatsbedrijf oprichten

Blok (Rijksdienst) wil dat rijk voorbeeld is van 'goed werkgeverschap'

Schoonmaakbedrijven zijn boos op minister Stef Blok (Rijksdienst) omdat hij een Rijks Schoonmaak Bedrijf wil beginnen. De overheid is straks jaarlijks miljoenen duurder uit, terwijl de positie van de schoonmakers niet wordt verbeterd. Dat schrijft brancheorganisatie OSB zaterdag in een brief aan de VVD-minister.

De overheid wil 4.500 schoonmakers in dienst nemen, maakte Blok twee weken geleden bekend. Flexwerkers zouden zo meer zekerheid krijgen. Een woordvoerder van de minister zei toen:

“Deze uitwerking van het sociaal akkoord ‘past bij goed werkgeverschap’. Het gaat om personen die vaak een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben. Als werkgever heeft de rijksoverheid een voorbeeldfunctie. De minister is bereid daarvoor te betalen.

Maar de branche ziet het niet zitten. De Volkskrant haalt OSB-voorzitter Hans Simons aan:

Het kabinet zet de klok jaren terug. De expertise bij de schoonmaakbedrijven wordt vernietigd.”

De bedrijven vinden dat het kabinet voorbijgaat aan de ontwikkeling die schoonmaakbranche heeft doorgemaakt. Sinds 2011 is er een Code Verantwoordelijk Marktgedrag. De positie van schoonmakers is verbeterd doordat de goedkoopste prijs niet de doorslag mag geven bij aanbestedingen.

Bovendien vindt Simons dat de overheid boter op het hoofd heeft: als opdrachtgever besteedde het rijk de werkzaamheden jarenlang aan voor de laagste prijs en tegen kortlopende contracten.

Het uitbesteden van het schoonmaken van de ministeries en andere rijksgebouwen kost de overheid dit jaar 64 miljoen euro. Door het weer ‘inbesteden’ stijgen die uitgaven met 30 tot 35 procent, verwacht Blok.

Volkskrant: Branche boos over oprichting Rijks Schoonmaakbedrijf

Geef een reactie

Laatste reacties (48)