31

Schoonmaker failliet die werknemers ‘van Hollandse bodem’ zocht

NOS zet aanhalingstekens om het woord racistisch in de kop

Het schoonmaakbedrijf uit Waalwijk dat alleen autochtone Nederlanders in dienst wilde nemen, is failliet. In april ontstond ophef omdat het bedrijf met een advertentie uitsluitend werknemers “van Hollandse bodem” zocht.

Dat meldt de NOS. Boven het bericht staat de kop ‘Racistische’ schoonmaker failliet. Door aanhalingstekens om het woord racistische te plaatsen suggereert de NOS dat zij dat anders zien.

Budget Cleaning Brabant adverteerde indertijd met vacatures met de tekst ‘Voor onze nieuwe locatie zijn we op zoek naar werknemers van HOLLANDSE bodem.’ Na negatieve reacties op de vacature schrijft het bedrijf op de Facebookpagina: “Wij zouden discrimineren …. Whahahahaha. We zijn open, eerlijk en transparant.” Ook bij Pauw & Witteman hield de eigenaar van het bedrijf vol dat hij terecht handelde. Pas toen de kritiek bleef toenemen suggereerde De Laat plotseling bij RTL late night dat het om een nepactie zou zijn gegaan. 

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat de uitlatingen van eigenaar De Laat in de media discriminerend waren:

De Laat zegt geen allochtonen aan te nemen. Hij sluit bij voorbaat mensen van een bepaalde afkomst uit. En dat heet discriminatie.

Lees ook: Spectaculaire stijging aantal meldingen van discriminatie
Discriminatie tiert welig op de werkvloer
De domheid krijgt teveel een gezicht

Geef een reactie

Laatste reacties (31)