16

Schoonmakers leggen ‘cordon sanitair’ om gebouw CSU

FNV: Schoonmaakbedrijf 'ligt dwars' in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de sector... 'Grote opdrachtgevers wel bereid betere prijs te betalen, maar werkgevers willen niet'... Langste staking in schoonmaak sinds 1933

Honderden schoonmakers hebben dinsdagochtend een ‘cordon sanitair’ gelegd om het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden.

Ongeveer zeshonderd schoonmakers blokkeren sinds dinsdagochtend vroeg het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden. Een hoogwerker zette twintig actievoerders op het dak van het gebouw, waar zij met spandoeken de aandacht vestigen op de actie. Dit meldt De Volkskrant.

Volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten, is niemand van het CSU-personeel het gebouw dinsdag binnengegaan. De schoonmakers voeren al weken actie voor een goede cao. Zij richtten dinsdag hun pijlen op CSU omdat dit grote schoonmaakbedrijf “dwarsligt” bij de onderhandelingen daarover.
Maandag hebben de vakbonden en werkgevers twee bemiddelaars gevraagd te proberen de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. FNV Bondgenoten is niet van plan de acties nu op een lager pitje te zetten, aldus Meyer:

Er wordt al lang bemiddeld maar de werkgevers zeggen nog steeds niets te bieden te hebben”, zegt hij. “De grote opdrachtgevers van schoonmaakwerk wel bereid een kostenstijging te aanvaarden. Toch willen de werkgevers geen cao afspreken.

De bonden eisen in twee jaar tijd in totaal 4 procent meer loon. De werkgevers bieden 2,5 procent in twee jaar.

De grote opdrachtgevers in de schoonmaakbranche, zoals Schiphol en de NS, zeiden vorige week dat de verschillen tussen de werkgevers en de vakbonden te overbruggen waren. Schiphol-topman Jos Nijhuis zei toen dat het nu aan de werkgevers is om een stap te zetten.
De staking in de schoonmaak is inmiddels de langste sinds 1933. Ieder dag komen er stakers bij, zegt Meyer. “De dynamiek is niet meer te stoppen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (16)