21

Schoonmakers sluiten principe-akkoord

[Update] Kort geding tegen staking Amsterdamse schoonmakers uitgesteld... Schoonmaakbranche investeert de komende twee jaar ruim 90 miljoen in lonen en arbeidsvoorwaarden... Bonden en opdrachtgevers werken aan 'convenant voor goed opdrachtgeverschap'

Aan de langste staking in de schoonmaaksector sinds de jaren ’30 lijkt een einde gekomen te zijn. Ondernemers en vakbonden hebben een principe-akkoord voor een nieuwe CAO bereikt. Dat hebben ze donderdagmiddag op een persconferentie bekend gemaakt.


De schoonmaakbranche is bereid om de komende twee jaar ruim 90 miljoen euro in de lonen en andere verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden van schoonmakers te investeren. Dit meldt De Volkskrant donderdag.

De werknemers krijgen er per 1 juli dit jaar 1 procent bij en op 1 januari 2011 nog eens. Op 1 juli 2011 komt er nog 0,75 procent bij. “Eind 2011 krijgen de schoonmakers een eindejaarsuitkering van 0,75 procent”, aldus Rob Bongenaar, directeur van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), de grootste werkgeversorgsanisatie in de schoonmaak. Verder gaan opdrachtgevers en vakbeweging samen werken aan een ‘convenant voor goed opdrachtgeverschap’.

OSB is erg blij met de doorbraak. Hierdoor loopt de continuïteit van schoonmaaksector en de werkgelegenheid voor haar 150.000 schoonmakers verder geen gevaar.

Beide partijen moeten met het principe-akkoord nog naar hun achterban. Die moet goedkeuring geven, om vervolgens over te gaan tot het definitief afsluiten van een CAO.

[Update] Het kort geding over de staking van de Amsterdamse gemeentereiniging is uitgesteld. De rechter die de zitting donderdagmiddag om twee uur zou leiden, is gewraakt. Dat maakte een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam donderdag bekend, zo meldt De Volkskrant.

Om 14.15 uur is de wrakingskamer achter gesloten deuren begonnen met de behandeling van het wrakingsverzoek dat Abvakabo FNV heeft ingediend. Er zou een schijn van partijdigheid van de rechter zijn. De strijdende partijen, de gemeente Amsterdam en Abvakabo FNV, worden hierover gehoord.

Vakbondsbestuurder Ruud Kuin wilde donderdag niet zeggen waarom de vakbond de rechter heeft gewraakt. De woordvoerster van de rechtbank verwacht dat het kort geding in de loop van de middag alsnog doorgang kan vinden. De zaak is aangespannen door de gemeente Amsterdam die wil voorkomen dat de gemeentereiniging vanaf 30 april een week gaat staken.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)