Laatste update 19 september 2019, 08:40
46

Schotland houdt volgend jaar referendum over onafhankelijkheid

Nu Londen tegen de zin van de Schotten zijn rug naar Europa keert is het tijd om het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Met die gedachte maakt de Schotse premier Nicola Sturgeon een reis over het continent om steun te verwerven voor haar land. Ze lobbyt bij andere EU-landen om er voor te zorgen dat Schotland deel kan blijven samenwerken met de Europese Unie, zoals de inwoners graag willen. Woensdag was ze daartoe in Berlijn.

In de marge van dat bezoek zei ze te verwachten dat Schotland wel degelijk onafhankelijk zal worden, en dat ze in de loop van 2020 een nieuw referendum wil organiseren. Gisteren schreef Sturgeon al op Twitter dat ze er “zo zeker als mogelijk van is” dat het ja-kamp het dit keer wel zal halen. “Onafhankelijkheid komt eraan.”

Vijf jaar geleden werd de onafhankelijkheid afgewezen door 55 procent van de Schotse kiezers. Bij het Brexit-referendum stemde 62 procent van de Schotten voor lidmaatschap van de EU. Ze legden het af tegen een kleine meerderheid (52 procent) van de Engelsen die voor Leave stemde.

Los van de onafhankelijkheid tracht Sturgeon in Europa te redden wat er te redden valt voor haar land nadat de Brexit is ingegaan. Eerder deze week waarschuwde de Schotse minister van Economische Zaken voor een nieuwe crisis als het land door de Engelsen gedwongen wordt de EU te verlaten. Sturgeon ontving in Duitsland een mediaprijs voor haar rol als “stem van de rede”.

Mocht een eenmaal onafhankelijk Schotland toegelaten worden tot de EU dan telt de Unie weer 28 leden, net als voor het vertrek van de Britten. Mochten de Britten de Brexit niet door laten gaan dan kunnen ze een Schots lidmaatschap van de EU tegenhouden.

cc-foto: Scottish Government

Geef een reactie

Laatste reacties (46)