23

Schotland start campagne voor onafhankelijkheid

'Yes Scotland'-beweging trapt campagne af, onder leiding van premier en andere bekende Schotten

In oktober 2014 zou Schotland een onafhankelijkheidsreferendum kunnen houden onder de bevolking. De premier, Alex Salmond, heeft de Schotten beloofd vóór het einde van zijn ambtstermijn in 2016 een referendum te houden over onafhankelijkheid. In aanloop hiernaar is de ‘Yes Scotland’-beweging een campagne gestart om duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is onafhankelijk te zijn. De campagne is afgetrapt tijdens een bijeenkomst met verschillende prominente Schotten.


De premier, Alex Salmond, sprak:

We willen een Schotland dat groener is, rechtvaardiger en welvarender is. We realiseren ons dat de kracht van een onafhankelijk Schotland nodig is om die grote doelstellingen te halen […] We beginnen niet vanaf nul. We hebben een parlement dat haar sporen heeft verdiend voor meer dan een decennium. Als het parlement het onderwijs kan runnen, waarom kan het de economie niet runnen? Als het vertrouwd kan worden de gezondheidszorg te runnen, waarom kan het Schotland dan niet internationaal representeer?

Schotland vormt samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales één soevereine staat: het Verenigd Koninkrijk. Tot 1998 had het land geen eigen parlement. Nadat de Britse partij Labour de verkiezingen won in 1997 kwam er een referendum onder de Schotse bevolking. 75 procent stemde vóór een eigen parlement.

Schotland heeft zeggenschap over een aantal bevoegdheden, zoals gezondheidszorg, sociale zaken, huisvesting, ruimtelijke ordening en binnenlandse zaken. Zaken als defensie, belastingen en buitenlandbeleid liggen echter nog steeds bij de Britse regering.  De Scottish National Party won in mei 2011 de verkiezingen en heeft het streven naar afscheiding nieuw leven ingeblazen.

cc-foto: The Laird of Oldham

Geef een reactie

Laatste reacties (23)