Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schotse hoge rechtbank verklaart schorsing parlement onwettig

  •  
11-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Cabinet meeting at Downing Street


© epa06859991 British Secretary of State for Foreign Affairs Boris Johnson arrives at Downing Street for a cabinet meeting in London, Britain, 03 July 2018. EPA/ANDY RAIN

De omstreden, verlengde schorsing van het parlement door de regering van Boris Johnson, is door de hoogste rechtbank van Schotland onwettig verklaard. Johnson zou het parlement op oneigenlijke gronden hebben willen wegsturen en de koningin hebben misleid, aldus het unanieme oordeel van de rechters van het Court of Session. De Schotse rechters komen vrijdag met een uitgebreide motivering, maar hebben nog geen bevel gegeven om het parlement te openen, omdat ze eerst de hoorzitting van volgende week van het opperste gerechtshof willen afwachten. Vorige week bepaalde het Engelse hooggerechtshof, het High Court of Justice, nog dat de schorsing wel legaal zou zijn.
Het parlement slaagde er nog net op tijd in om voor de schorsing van maandag een wet door  beide huizen  te loodsen die Johnson dwingt om uitstel van de Brexit-datum aan te vragen indien er op 19 oktober nog geen deal is. Johnson heeft gedreigd om die wet naast zich neer te leggen en zegt dat hij ‘nog liever sterft in een greppel’ dan de EU om Brexit-uitstel te vragen. Mogelijke plannen om dat verzoek om uitstel te saboteren zijn  onwettig , aldus een oud-opperrechter. Ook een herhaalde poging van Johnson om nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor de Brexit-datum, sneuvelde in het parlement.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.