3

Schotse oud-premier aangeklaagd voor verkrachting en aanranding

De voormalig eerste minister van Schotland Alex Salmond is aangeklaagd voor meerdere aanrandingen en twee pogingen tot verkrachting. Dat meldt The Guardian. Salmond was van 2007 tot 2014 minister-president. Tot 2017 maakte hij namens de Scottish National Party deel uit van het Britse parlement.

Salmond verscheen donderdag voor de rechtbank waar hem in totaal veertien vergrijpen ten laste werden gelegd: eenmaal huisvredebreuk, tweemaal ongewenste intimiteiten, negen keer aanranding en twee pogingen tot verkrachting. De 64-jarige politicus ging niet in verweer en werd op borgtocht vrijgelaten hangende het proces. Na afloop van de zitting zei Salmond tegen de aanwezige pers onschuldig te zijn.

Woensdagavond gaf Salmond zichzelf aan op het politiebureau. Een woordvoerder van de politie wilde eerder alleen bevestigen dat een 64-jarige man was aangehouden maar gaf geen commentaar over diens identiteit. De Schotse politie deed al langere tijd onderzoek naar Salmond wegens meervoudige beschuldigingen van seksueel wangedrag. Na het nieuws van zijn arrestatie liet de huidige eerste minister Nicola Sturgeon weten dat het ‘een verrassing voor veel mensen’ zal zijn. Verder zei Sturgeon dat het ongepast is wanneer hij verdere uitspraken zou doen over de zaak.

In 2017 verloor Salmond zijn zetel in het Britse Lagerhuis. Sindsdien presenteert hij een talkshow op de propagandazender van de Russische overheid RT.

cc-foto: XIIIfromTOKYO

Geef een reactie

Laatste reacties (3)