57

Schotse premier stapt op na verlies referendum

55,3 procent van de Schotten stemde tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk bij historisch referendum

De Union Jack houdt haar blauwe achtergrond. Tot opluchting van velen – maar ook tot bittere teleurstelling van een groot deel van de Schotse bevolking – blijft Schotland onderdeel van de Verenigd Koninkrijk.


Updates onderaan

In 32 van de 32 kiesdistricten is de uitslag inmiddels bekend. Van de 84.6 procent van kiesgerechtigden die hun stem uitbrachten, stemden er (tot nu toe) 1.617.989 vóór onafhankelijkheid en 2.001.926 tegen. De einduitslag komt daarmee op 55,3 procent voor Team ‘No’.

De Schotse premier Alex Salmond heeft ondertussen zijn nederlaag toegegeven. In een verklaring zei hij:

Een meerderheid van de Schotten wil op dit moment niet onafhankelijk worden van het Verenigd Koninkrijk. Ik accepteer dat oordeel van het volk en roep iedereen op hetzelfde te doen. Dit is een substantiële stem voor onafhankelijkheid van Schotland in de toekomst.

De Britse vicepremier Nick Clegg liet weten verheugd te zijn dat de Schotten onafhankelijkheid hebben verworpen:

Het ‘nee’ tegen onafhankelijkheid is een signaal voor een brede constitutionele hervorming binnen het Verenigd Koninkrijk.

Update 17.30
De Schotse premier stapt op. Dat heeft hij bekend gemaakt  tijdens een persconferentie, na verlies van het referendum. Alex Salmond:

Voor mij als leider is het voorbij, maar voor Schotland zal de droom blijven bestaan.”

Hij stopt niet per direct, maar treedt af na een conferentie van zijn Schotse Nationale Partij in november. Mochten de leden hem alsnog willen nomineren voor het leiderschap van de partij, dan zal hij deze níet accepteren, heeft hij laten weten.

Salmond was initiatiefnemer van het referendum en leider van de ‘yes’-campagne.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)