Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schotten krijgen nog voor Brexit nieuw onafhankelijkheidsreferendum

  •  
13-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
33417336735_54bb4c9895_k
Waar Nicola Sturgeon al maanden mee dreigt wordt een feit, de Eerste Minister van Schotland gaat een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voorbereiden. Schotten mogen eind 2018 kiezen tussen een harde Brexit en Schotse onafhankelijkheid. Het nieuwe referendum komt uiterst ongelegen voor de Britse premier Theresa May en de toch al stroef verlopende Brexit-onderhandelingen.
In het najaar van 2014 stemde 55 procent van de Schotten nog tegen afscheiding van het Verenigd-Koninkrijk. Het lidmaatschap van de EU was destijds een belangrijk argument om te blijven. Sturgeon verwacht dat een harde Brexit het tij zal keren, maar uit peilingen blijkt dat er nog altijd een meerderheid tegen onafhankelijkheid is.
De aankondiging van Sturgeon komt niet onverwachts. Vandaag stemt het Lager- en Hogerhuis over twee amendementen die aan de de artikel-50-wet (de wet die het mogelijk maakt de EU te verlaten) zijn toegevoegd. Het ene amendement garandeert dat EU-burgers in het land kunnen blijven, het andere dat het Lagerhuis over het onderhandelingsresultaat van een Brexit mag stemmen voordat de handtekeningen zijn gezet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.