Laatste update 09:47
26

Zij schreven dit jaar geschiedenis bij de Oscars

In de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) werden in de Verenigde Staten de Oscars uitgereikt. Vorig jaar werden de Oscars nog hevig bekritiseerd niet inclusief te zijn. De geschiedenis van de uitreikingen van de prestigieuze prijzen toonde aan dat films met zwarte acteurs nagenoeg geen aandacht kregen. Onder de hashtag #OscarsSoWhite werd dagenlang aandacht gevraagd voor dit gegeven.

Dit jaar won actrice Viola Davis een Oscar voor haar bijrol in de film Fences. Zij is hiermee de eerste zwarte actrice die zowel een Oscar, een Emmy en een Tony wint voor haar werk. Bekijk hieronder haar prachtige toespraak.


Eerste moslim die een Oscar wint
Ook Mahershala Ali schreef geschiedenis. Hij is de eerste moslim die een Oscar wint. Hij krijgt de Oscar voor zijn bijrol in de film Moonlight. Als zwarte Amerikaan is hij tevens de vijfde zwarte acteur die een Oscar wint voor een bijrol.

De prijs voor Beste Buitenlandse Film ging naar The Salesman. De director, Asghar Farhadi, besloot vorige maand al uit protest tegen de Amerikaanse president Donald Trump de Oscars niet bij te wonen, vanwege Trumps moslimban. Farhadi komt oorspronkelijk uit Iran, één van de landen wiens inwoners door Trumps ban getroffen werden. Astronaut Anousheh Ansari en voormalig NASA-wetenschapper Firouz Naderi ontvingen de Oscar namens Farhadi.

Oscar-verwarring
De Oscar voor Beste Film ging niet naar La La Land, zoals werd aangekondigd, maar naar Moonlight. De producers van eerstgenoemde stonden hun dankwoord al te geven, toen werd ingegrepen door La La Land-producer Fred Berger. “Het is toch Moonlight. Ik maak geen grap”, zei hij. Faye Dunaway, die La La Land had aangekondigd als winnaar, had het verkeerde kaartje meegekregen: de envelop met het kaartje voor Beste Actrice. Die Oscar ging inderdaad naar Emma Stone in La La Land.

Ophef rondom Casey Affleck
De Oscar voor beste acteur is gegaan naar Casey Affleck. De acteur wint de prijs voor zijn rol in Manchester by the Sea. Zijn nominatie en zijn overwinning gaat echter gepaard met kritiek: Affleck is in het verleden herhaaldelijk beschuldigd van seksueel geweld door zijn vrouwelijke collega’s, bij het maken van de mockumentary ‘I’m Still Here’. Zowel Amanda White en Magdalena Gork klaagden hem aan voor seksueel misbruik. Uiteindelijk sloten ze buiten de rechter om een deal. De inhoud daarvan wordt geheimgehouden.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)