62

Schrijfster Monique Samuel wordt schrijver Mounir Samuel

Terugkijken: moedig en verwarrend interview in Jinek met schrijfster Monique Samuel die aankondigt niet langer als vrouw door het leven te willen gaan.

Ze is vooral bekend van haar optredens in Pauw en Witteman, schrijfster en Midden-Oosten-deskundige Monique Samuel. Vrijdagavond kondigde ze in Jinek aan dat ze niet langer als vrouw door het leven zal gaan. Monique Samuel wil vanaf nu graag met ‘Mo’ aangesproken worden, een afkorting van haar werkelijke naam, Mounira, die ze nu heeft veranderd in Mounir.

In haar laatste weblogbijdrage ‘Hoor, ik adem’ schrijft ze openhartig hoe ze tot haar besluit is gekomen.

Maar of ze ‘officieel’ man wordt, wist ze zelf ook nog niet precies. En dat leidde tot verwarring. Samuel probeerde uit te leggen dat we minder moeten labelen en dat er meer is tussen het label ‘man en vrouw’. Het werd een boeiend, maar ook verwarrend interview dat aanzet tot nadenken over de vraag waarom we mensen zo graag in hokjes willen stoppen.

Op Twitter regende het reacties tijdens de uitzending van mensen die kritiek hadden op haar verhaal, Samuel weg probeerden te zetten als een freak, maar ook van mensen die de openhartigheid van de schrijfster waardeerden en begrip toonden voor haar poging het labelen ter discussie te stellen.

Mounir zelf was overigens niet te spreken over het gesprek. Zaterdag schrijft ze op haar Facebookpagina:

“Ik ben totaal niet gelukkig met de uitzending van Jinek gisteren. Het is me niet gelukt het grote belangrijke overkoepelende verhaal te vertellen wat ik op ogen had (noch om uit te leggen wat mijn binnenste beweegt). Het publiek lachte me herhaaldelijk uit, ik mag blijkbaar niet zelf beslissen hoe ik mijn gezicht draag en de online reacties waren vernietigend. Ik heb een persoonlijkheidsstoornis schijnbaar en verdien acuut therapie. Het zal, maar ik zat daar als mij en als voorloper van zo velen die zich ook door duizend labels verstikt zich zo slecht gehoord weten.”

Kijk het interview terug en oordeel zelf, vanaf minuut 07:45.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)