Laatste update 01 juli 2016, 10:29
54

Schrijnend: aantal alleenreizende kindvluchtelingen stijgt

Donderdag publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuwe cijfers over het aantal vluchtelingen dat ons land binnenkomt, op basis van gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Uit die cijfers blijkt dat het aantal alleenreizende minderjarige asielzoekers flink is toegenomen. Zo kwamen er vorig jaar ruim drie keer zoveel jongeren naar Nederland als de twee jaar daarvoor. Maar liefst 18.630 kinderen.

Daarbij komt dat lang niet alle kinderen onder begeleiding van hun ouders of andere volwassenen reisden. Eén op de vijf deed dat zonder. Meer dan de helft van deze jongeren was tussen de zestien en de achttien jaar.

Eerder deze maand maakte Unicef nog bekend dat negen op de tien kinderen zelfstandig de levensgevaarlijke tocht maken van Afrika naar Italië. De kinderen krijgen onderweg onder meer te maken met verkrachting, uitbuiting, slavernij en gevangenschap. Ook uit Syrië vluchten veel minderjarige kinderen in hun eentje. Dat aantal is bovendien ook gestegen en ligt nu op 38 procent.

Volgens cijfers van Unicef maakten in de eerste vijf maanden van dit jaar 28 duizend mensen de oversteek van Libië naar Italië. Van hen was 7.567 kind. 6.962 kinderen waren volgens Unicef alleen op de vlucht, zonder begeleiding van een ouder.

De Volkskrant: Flinke stijging aantal minderjarige asielzoekers naar Nederland

cc-foto: European Commission

Update: Eerder stond in dit artikel dat de route vanuit Libië naar Italië drukker is geworden, sinds het ingaan van de vluchtelingendeal met Turkije. Die bewering blijkt onjuist.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)