Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schrijnend: tekort aan bijen bedreigt oogst

  •  
09-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bij300.png
Bijentekort komt niet alleen door bestrijdingsmiddelen, maar ook door de komst van het 'milieuvriendelijkere' biodiesel 
Er zijn te weinig bijen in het grootste deel van Europa om alle gewassen te bestuiven. Uit nieuw onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE, waarschuwen wetenschappers hiervoor. Het tekort is volgens hen voornamelijk ontstaan door de explosieve groei van biodiesel.
erwijl tussen 2005 en 2010 op veel plekken velden met koolzaad, sojabonen en zonnebloemen zijn aangelegd om brandstof te kunnen maken, groeide het aantal bijen niet net zo explosief mee. Hierdoor zijn er niet genoeg bijen om al die planten te bestuiven, wat gevolgen heeft voor niet alleen die oogst, maar ook de overige oogst. Eenderde van de oogst dankt de bestuiving aan wilde bijen.
In heel Europa zouden er zo’n zeven miljard extra bijen moeten zijn. Het grootste tekort is er in Moldavië en Groot-Brittannië. Slechts een kwart van het benodigde aantal bijen leeft daar.
Maar niet alleen de explosieve groei van biodiesel heeft geleid tot een tekort. De bijen hebben het de afgelopen jaren al moeilijk gehad door bestrijdingsmiddelen en ziekten, waardoor de bijenpopulaties afnamen. Om de bijen te beschermen heeft de Europese Unie bijvoorbeeld een moratorium op bepaalde bestrijdingsmiddelen gesteld. Volgens de wetenschappers is de EU toch zelf ook schuldig aan het bijentekort, want de strenge milieurichtlijnen uit Brussel zouden hebben geleid tot de explosieve toename in de biodieselplanten.
cc-foto: Doug88888

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.