17

Schrijnend: verhongeren in een vluchtelingenkamp

Syrisch regime hongert vluchtelingenkamp uit ... Vredesonderhandelingen Genève op komst ... Oorlogsellende gaat intussen door 

Het Syrisch regime biedt de rebellen in Aleppo een staakt-het-vuren en gevangenenruil. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd na overleg in Moskou. Hij doet dit in aanloop naar het vredesoverleg woensdag in Genève waar de opstandelingen vooralsnog niet zijn vertegenwoordigd. Intussen gaan in Syrië de gruwelen van burgeroorlog onverminderd door. De Britse krant The Independent beschrijft de schrijnende situatie in het belegerde Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, waar mensen omkomen van de honger.

Volgens de Volkskrant wilde de Syrische minister Al-Moallem niet in details treden over een mogelijke deal, maar zei hij slechts dat er “maatregelen worden getroffen om de veiligheid in Aleppo te handhaven”.

De vooruitzichten voor de top in Genève zijn volgens de krant somber. Beide partijen lijken nauwelijks bereid tot het sluiten van een compromis. Het is bovendien nog lang niet zeker of de grootste oppositiegroep, de Syrische Nationale Coalitie (SNC), aanwezig zal zijn. De SNC zou daar vrijdag over beslissen. Het feit dat Al-Moallem is afgereisd naar Rusland en een aantal eisen van de oppositie inwilligt, is volgens de Volkskrant een poging de SNC over te halen deel te nemen. Maar de SNC heeft het vertrek van de Syrische president Bashar Assad als voorwaarde gesteld voor een vredesakkoord.

Oorlog dendert door

De burgeroorlog in Syrië dendert intussen door. Persbureau Reuters meldde vrijdagmiddag dat Rusland zijn wapenleveranties aan Syrië de afgelopen weken heeft opgevoerd. Die wapens zet het regime onverminderd in tegen onschuldige burgers. 

De Britse krant The Independent beschrijft de schrijnende situatie in Yarmouk, een vluchtelingenkamp waar eens 160 duizend Palestijnse vluchtelingen woonden. De meeste van hen zijn inmiddels, opnieuw, gevlucht voor het oorlogsgeweld. De 18 duizend die achtergebleven zijn worden door het Syrische leger van de buitenwereld afgesloten en feitelijk uitgehongerd.

De foto van het meisje Israa al-Masri in de laatste momenten voordat ze van de honger stierf zijn de wereld rond gegaan. Vrouwen die het kamp uitgaan om eetbare planten te zoeken worden door het leger beschoten. De bevolking overleeft door het eten van de dieren die er nog zijn – honden, katten, ezels – en de planten die er nog groeien, oftewel gras. Iedere dag sterf er iemand aan de gevolgen van ondervoeding. Het is nog maar de vraag of de onderhandelingen in Zwitserland ook maar iets voor deze mensen zullen veranderen.

The Independent: Innocent, starving, close to death: One victim of the siege that shames Syria

Volkskrant: Syrië bereid tot staakt-het-vuren en gevangenenruil

Geef een reactie

Laatste reacties (17)