Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schrijver doet aangifte tegen Amsterdamse moskee wegens haatzaaierij

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-06-12 om 17.40.46
Schrijver Asis Aynan heeft aangifte gedaan tegen een Amsterdamse moskee. Hij deed dat omdat op vrijdag 09 juni de imam de islamitische gemeente verbood om te demonstreren tegen de structurele achterstelling van het Rif-gebied door de Marokkaanse overheid. Volgens de imam van de Amsterdamse Al Ihsane moskee zou de straat opgaan om daarmee sympathie te tonen voor de protesten ‘fitna’ betekenen. Asis Aynan deed aangifte, omdat dit volgens hem ingaat tegen de Nederlandse vrijheid van betoging en neerkomt op het zaaien van haat tegen de demonstranten.
In de aangifte stelt Aynan dat Marokkaanse Imams in Nederland al langer sterk beïnvloed worden door het Marokkaanse regime. Dit zou volgens hem integratie van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond in de weg zitten. Maar met name het verbieden van zijn toehoorders om te demonstreren, was voor Aynan de druppel. Volgens hem werd in de preek de Nederlandse Grondwet door de imam gebruikt als ‘voetveeg’.
De preek werd door een van de bezoekers van de moskee vastgelegd en verscheen later in een ondertitelde versie online. De imam noemde het demonstreren niet in overeenstemming met ‘de islamitische regels’ of ‘de wetten van Allah’. Volgens de imam moeten moslims ‘verstandig zijn en islamitische wetgeving volgen’, want ‘het is absoluut niet toegestaan om tegen de leider der gelovigen te zijn’.
Ook meent de imam dat solidariteit tonen met de Marokkanen in het Rif-gebergte door op straat te gaan ‘fitna’ zou betekenen. Aynan schrijft in zijn aangifte daarover het volgende”
"‘Fitna’ is een Arabisch woord dat anarchie betekent. Met andere woorden: Marokkaanse-Nederlanders die in Nederland de straat opgaan wordt verboden te demonstreren omdat het wanorde zou brengen. Terwijl in de Nederlandse Grondwet in artikel 9 staat dat iedere ingezetene van dit land het recht en de vrijheid van betoging heeft. Dit wordt door de Amsterdamse imam en de moskee Al Ihsane ondermijnd."
Aynan vindt deze uitspraken van de imam van de Al Ihsane moskee schadelijk, omdat de Marokkaanse gemeenschap zo niet alleen het recht tot demonstreren wordt ontzegt op Nederlandse grond, maar ook zo wordt aangemoedigd om een dergelijke ‘fitna’ tegen te gaan.
"Mijn inziens gebruikt de imam niet zijn vrijheid van religie, ook niet van meningsuiting, temeer hij een religieus voorganger is en met deze woorden zet hij zijn islamitische gemeente op tegen de Nederlanders die wel demonstreren tegen het repressieve Marokkaanse regime, zoals ik doe."
Aynan doet aangifte van haatzaaien tegen de imam en het bestuur van de moskee. Ook voegt hij toe dat hij zich ‘als Amsterdamse burger’ grote zorgen maakt ‘dat de imam en de moskee zijn geïnstrueerd door een vreemde mogendheid, namelijk: de Marokkaanse staat.’
Eerder deze week trok Ahmed Marcouch aan de bel omdat een andere moskee in Amsterdam ook het recht op demonstreren probeerde te beknotten. Zo schreef Marcouch:
"Een salafistische machtspolitieke donderpreek vanaf de kansel in Nieuw-West: het is verboden om op te komen voor de mensenrechten. Wie opkomt tegen corruptie in een moslimland als Marokko, exporteert de heidense slechtheid van de Nederlandse kaffers, galmden de woorden van de salafistische imam dreigend en hij priemde zijn ogen richting de geïntimideerde gelovigen in hun gloednieuwe moskee te Geuzenveld"
In dezelfde opinie riep Ahmed Marcouch het Openbaar Ministerie (OM) op om de opdracht van de Tweede Kamer serieus te nemen om strafdossiers op te bouwen tegen salafistische organisaties. Of het OM de Al Ihsane moskee ook daadwerkelijk zal vervolgen is volgens de Volkskrant nog maar de vraag. Maar voor Aynan dient de aangifte ook nog een ander doel: ‘Ik wil laten zien dat je in Nederland, in tegenstelling tot in Marokko, kunt opstaan tegen een Imam’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.