Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schrikbarend veel geweld tegen vrouwen in EU

  •  
05-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
rape300_01.jpg
Eén op de 20 vrouwen in Europa is wel eens verkracht … Dat zijn 9 miljoen slachtoffers
Het EU-agentschap voor grondrechten komt met een schrikbarende conclusie na een grootschalig onderzoek naar geweld tegen vrouwen. Eén op de 20 vrouwen in Europa is namelijk wel eens verkracht. Dat zijn in totaal 9 miljoen slachtoffers.
In totaal zijn 42.000 vrouwen uit alle 28 EU-landen geïnterviewd, waaronder 1500 Nederlandse vrouwen. Morten Kjaerum, directeur van het agentschap in Wenen:
9 miljoen verkrachte vrouwen, dat is meer dan de hele bevolking van Oostenrijk!”
Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van de Nederlandse vrouwen wel een slachtoffer is geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Het Europese gemiddelde ligt op 33 procent. Hierbij gaat het niet alleen om verkrachting, maar ook om bijvoorbeeld hard aan de haren trekken, tegen een muur duwen of het bedreigen met een mes. Eén van de verklaringen voor het hoge Nederlandse gemiddelde is de aangiftebereidheid van Nederlandse slachtoffers. Deze zijn mondiger en zouden vaker naar de politie stappen dan in andere landen. Veel seksueel geweld in Europa blijft onzichtbaar omdat tweederde van de vrouwen geen aangifte doet.
Meer dan de helft van de vrouwen in Europa heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie waaronder ongewenste aanrakingen of ongewenst kussen. De dader was in eenderde van de gevallen een bekende; een baas, collega of een klant. Vooral vrouwen in hogere managementfuncties zijn slachtoffer van seksuele intimidatie, blijkt uit het onderzoek.
Het is de eerste keer dat dit onderwerp zo grootschalig is onderzocht. De onderzoekers kunnen daardoor nog niet aangeven of geweld tegen vrouwen is toe- of afgenomen. Het is de bedoeling om de vijf jaar het onderzoek te herhalen.
Lees ook op Joop:

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.