59

‘Schrikbarende toename aantal kankergevallen wereldwijd’

WHO waarschuwt voor risicofactoren als alcoholgebruik en obesitas ... In Nederland is aantal in 2013 ten opzichte van 2012 niet toegenomen

Maandag was er nog een milde zucht van opluchting: het aantal kankergevallen in Nederland is in 2013 ten opzichte van 2012 stabiel gebleven. Bij zo’n 101.500 mensen in Nederland is de diagnose gesteld in 2013, tegenover 100.800 het jaar daarvoor. Wel is het aantal nieuwe kankergevallen in 25 jaar toegenomen. Sterker nog: het is bijna verdubbeld. Dinsdag klinkt er een waarschuwing: het aantal kankergevallen zal in de komende twintig jaar wereldwijd oplopen tot bijna 25 miljoen per jaar, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het World Cancer Report 2014.


De WHO waarschuwt voor risicofactoren als alcoholgebruik, suikerconsumptie en obesitas. Als die zaken niet worden aangepakt, vreest de aan de Verenigde Naties gelieerde organisatie voor de toekomst. Christopher Wild, directeur van het WHO-agentschap voor kanker:

De wetenschap mag dan wel spectaculaire vooruitgang boeken, met behandeling alleen lossen we de problemen niet op. De focus moet veel meer op preventie liggen. De behandelingskosten van kanker lopen enorm uit de hand, zelfs in de landen met hoge inkomens. Preventie is absoluut essentieel, maar wordt nu enigszins verwaarloosd.

Wereldwijd is het aantal kankergevallen de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2008 waren er 12,7 gevallen in 2012 zijn er wereldwijd 14 miljoen nieuwe gevallen vastgesteld. Het aantal doden wordt geraamd op 8,2 miljoen. Wereldwijd is kanker doodsoorzaak nummer 1.

In 2011 overleden in Nederland meer dan 43.000 mensen aan kanker, waarvan een kwart jonger was dan 65 jaar. Volgens de WHO kan meer dan 30 procent van de sterfgevallen worden voorkomen door het aanpassen of vermijden van risicofactoren als het roken, overgewicht, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, alcoholgebruik en luchtverontreiniging in steden.

Rondom het krijgen van kanker zijn ook een paar hardnekkige mythen. Zo krijg je van stress geen kanker, al denken sommigen van wel. Ook betekent de ziekte niet altijd een doodvonnis. Van de mensen waarbij de diagnose wordt gesteld, overleeft 61 procent de eerste vijf jaar.

Het World Cancer Report lees je hier

NOS: Stress veroorzaakt geen kanker
NRC: Aantal kankergevallen in 2013 stabiel gebleven
Volkskrant: WHO waarschuwt voor schrikwekkende toename nieuwe kankergevallen
cc-foto: Ryan Ozawa

Geef een reactie

Laatste reacties (59)