37

Schrikbewind bij organisatie asielopvang

Update: Leers verlaagt salaris en stelt een onderzoek in ... 'Bestuursvoorzitter Nurten Albayrak (VVD) creëert angstcultuur met beleid'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een verziekte bedrijfscultuur. Medewerkers wijten dit aan de managementstijl van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak. Zij zou een angstcultuur creëren. Medewerkers zijn bang haar tegen te spreken ‘want dan gaat je hoofd op het hakblok’. Dat meldt NOS.

Eén van de gevolgen van het schrikbewind zou het grote verloop onder directieleden zijn. Zo’n twintig directeuren zijn sinds de aanstelling van Albayrak als voorzitter van de Raad van Bestuur in 2004 vertrokken. Onvrijwillig of uit onvrede.

De bestuursstijl van Albayrak zou gevolgen hebben op de bedrijfsvoering. Er wordt niet goed geluisterd naar adviezen van ‘de mensen op de werkvloer’, wat uiteindelijk te veel gemeenschapsgeld kost.

NOS schrijft:

Het COA heeft jaarlijks een half miljard euro te besteden om asielzoekers op te vangen. Het aantal asielzoekers dat een opvangplek nodig heeft, is de afgelopen 10 jaar enorm afgenomen. Van 83.000 in 2001 naar 18.500 op dit moment. Dat betekent dat de organisatie steeds kleiner wordt en dat er snel gereageerd moet worden als er te veel leegstand dreigt in de asielzoekerscentra (azc’s).

Medewerkers van het Centraal orgaan opvang asielzoekers hebben bij NOS aan de bel getrokken omdat eerdere meldingen bij onder andere het ministerie van Binnenlandse Zaken niets hebben opgeleverd. Ook Loek Hermans, voorzitter van de Raad van Toezicht heeft geen gehoor gegeven aan de noodkreten.

Update maandag 19 september

Het salaris van Nurten Albayrak wordt verlaagd naar de Balkenendenorm van 188.000 euro. Dat heeft minister Leers maandagavond bekend gemaakt. Hij is geschrokken van de bevindingen. Ook wil de minister weten hoe het komt dat het personeel de signalen over een cultuur van angst nooit hebben opgepakt. Daarom moet er volgens hem een onafhankelijk onderzoek ingesteld worden, zei hij maandagavond in Nieuwsuur.

Lees meer over de kwestie bij NOS:
Angstcultuur onder personeel COA
COA-baas Albayrak herkent kritiek niet
Verantwoording: de anonieme COA-bronnen
‘Maak je een fout, dan gaat je kop eraf’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (37)