704

‘Schuld crisis ligt bij de Israëlische regering’

Voormalig hoofd Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst haalt hard uit naar regering Netanyahu ... Dodental loopt op, inmiddels al 75 doden gemeld, waaronder meerdere kinderen ... Israëlische premier draagt leger op 'de handschoenen uit te trekken' en grondoffensief voor te bereiden

Israël stuurt aan op een nieuwe militaire confrontatie in de Gazastrook. Het Israëlische leger voerde in de nacht en ochtend van maandag op dinsdag zeker 50 bombardementen uit op doelen van Hamas, waarbij zeker 24 gewonden zouden zijn gevallen. De Israëlische premier Netanyahu noemt het offensief een reactie op de honderden raketaanvallen vanuit Gaza de afgelopen weken en heeft het Israëlische leger opgedragen ‘de handschoenen uit te trekken. Volgens Israëlische functionarissen heeft de premier het leger opdracht gegeven een grondoffensief in Gaza voor te bereiden.


Updates onderaan

Volgens de militaire tak van Hamas overschrijdt Israël met de bombardementen op Gaza van het ‘een rode lijn‘. Hamas zal de eigen aanvallen opvoeren en ‘het hart van Israël’ proberen te raken, als de bombardementen niet stoppen. De Palestijnse president Abbas, die de leiding heeft over de Westelijke Jordaanoever, riep Israël vanochtend eveneens op de bombardementen op Gaza te staken.

Update 00:40

Israël heeft dinsdagavond bombardementen uitgevoerd op Gaza waarbij naar verluidt minstens 23 Palestijnen om het leven zijn gebracht, waaronder een 8-jarig kind en twee tieners. Een gezin werd gedood door een Israëlisch bombardement van een woning die ze als menselijk schild trachtten te beschermen, meldt Yahoo. Het is de zwaarste Israëlische aanval op Gaza sinds 2012. Eerder op de avond had Hamas raketten afgeschoten op onder meer Tel Aviv. Daarbij vielen geen slachtoffers. 

Update woensdag 12.00uur:
Bij de miltaire acties van Israël in de Gazastrook zijn inmiddels 25 mensen om het leven gekomen, waar eerder nog 23 dodelijke slachtoffers werden gemeld. AFP meldt op basis van Palestijnse bronnen dat onder de dodelijke slachtoffers ook vijf kinderen zijn. Daarnaast meldt Reuters dat bij een aanval een leider van de Islamitische Jihad zou zijn omgekomen. Daarbij zijn ook vijf anderen gedood, waaronder enkele familieleden.

De luchtaanvallen van Israël zijn gericht tegen Hamas, die gisteren raketten afvuurde op Jeruzalem en Tel Aviv. Volgens het Israëlische leger gaan de beschietingen vanuit Gaza door en werden vanochtend nog twee raketten onderschept door het verdedigingssysteem Iron Dome bij Tel Aviv. In totaal zouden er nu 160 raketten op Israël zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het bereik van de raketten blijkt groter dan eerst. Dat blijkt uit het feit dat raketten noordelijk gelegen stad Hadera bereikten.

De 160 luchtaanvallen die het Israëlische leger vannacht uitvoerde, hebben naar eigen zeggen belangrijke commandocentra en lanceerinstallaties getroffen van Hamas. Eerder heeft Israël zijn troepen al langs de grens met Gaza neergezet om een mogelijk grondoffensief uit te kunnen voeren.

Obama
President Obama heeft volgens het Duitse Die Zeit namens de VS beide partijen in het conflict opgeroepen om af te zien van wraakacties en zelfbeheersing te tonen:

Beide kanten moeten bereid zijn om risico’s te accepteren voor vrede.

Update 20:36

Vanuit Gaza zijn woensdagavong raketten afgevuurd richting de Israelische stad Dimona. Het doelwit in de Negev-woestijn zou een kerncentrale zijn. Twee raketten kwamen neer op een open veld, de derde werd onderschept. 

De Israëlische president Netanyahu heeft gezworen de aanvallen op de Gazastrook verder te intensiveren. Bij de Israëlische bombardementen en beschietingen op de dichtbevolkte Gazastrook zijn tot nu toe minstens 40 doden gevallen. Hulpdiensten meldden dat alleen al woensdag 14 mensen gedood zijn, onder wie zeven kinderen of tieners.

Minister Timmermans heeft op Facebook zijn grote zorgen geuit over de escalatie van het geweld in de strijd tussen Israel en de Hamas.

De escalatie van geweld in de afgelopen dagen maakt een politieke oplossing alleen maar moeilijker, terwijl alleen een politieke oplossing vrede kan brengen, daarover kan geen misverstand bestaan. Het is zaak de spiraal van geweld nu te doorbreken.

Update 22:07

Verschillende Arabische landen hebben een noodvergadering aangevraagd bij de Veiligheidsraad van de VN vanwege het offensief in Gaza. Ze willen dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen om een einde te maken aan wat zij de Israëlische ’schandelijke slachting’ van Palestijnen noemen. De VN-Veiligheidsraad komt donderdag bijeen.

Update 08:30
Een auto met grote rode stickers met ‘TV’ er op is door het Israelische leger bestookt. De inzittende, Hamed Shebab, werkte voor de in Gaza gevestigde nieuwssite Media 24 en is omgekomen.

Het voormalige hoofd van de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Yuval Diskin, heeft hard uitgehaald naar de regering van Netanyahu. Diskin, die Shin Bet leidde van 2005 tot in 2011, zegt dat de schuld voor de huidige crisis niet bij de walgelijke moord op de drie Israëlische lifters ligt, maar bij hoe de Israëlische regering omgaat met de Palestijnen. De regering leeft volgens Diskin in de illusie dat doorgaan op de huidige weg van het negeren van de nood van de Palestijnen en de Arabische Israëliers en het vertrouwen op de militaire kracht bij onrust, uiteindelijk iets goeds kan opleveren:

Vrienden, neem even een moment de tijd om de onderstaande woorden te lezen en deel ze met anderen. Ik kijk naar de snel verslechterende veiligheidssituatie en ik ben niet verbaasd. Twijfel niet, dit is het resultaat van het beleid van de huidige regering. In essentie komt dat neer op het publiek angst aanpraten over alles dat om ons heen in het Midden Oosten gebeurt, proberen aan te tonen dat er geen Palestijnse partner bestaat, meer en meer nederzettingen bouwen en zo een realiteit creëren die niet veranderd kan worden, de grote problemen van de Arabieren in Israël negeren en niets doen aan de grote sociale kloof in Israël.

Geef een reactie

Laatste reacties (704)