Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schuldhulpverlening helpt veel te weinig mensen

  •  
07-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Rekeningen_KenteeGardin_300.jpg
Schuldhulpbureaus poetsen moedwillig hun cijfers op 
Het systeem van schuldhulpverlening in Nederland werkt niet. Slechts vijftien procent van de mensen die er een beroep op doen wordt daadwerkelijk geholpen. Dit blijkt uit cijfers die deze week in De Groene Amsterdammer worden gepubliceerd.
In heel Nederland kloppen jaarlijks zo’n 150.000 tot 200.000 mensen die diep in de schulden zitten tevergeefs bij hun gemeente aan voor schuldhulpverlening. Daarnaast kampen nog eens een miljoen huishoudens met schulden die hen boven het hoofd groeien, maar zij staan (nog) niet geregistreerd bij de schuldhulpverlening.
Deze cijfers komen uit het rapport ‘Prestatie-analyse schuldhulpverlening versus wettelijke schuldsanering’ dat is opgesteld in opdracht van de Onafhankelijke Partij Drenthe (OPD), lid van de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF) in de Eerste Kamer. “Het stelsel van schuldhulpverlening is failliet”, concludeert auteur Peter Westen, onafhankelijk schuldhulpadviseur in Havelte (Drenthe).
Zijn rapport toont ook aan dat de schuldhulpverlening de resultaten moedwillig oppoetst.
Statistieken zijn aangepast, definities verruimd en creatief jargon is gebruikt om verbeterde resultaten te suggereren
Schuldsanering is een stuk succesvoller, stelt het rapport. Daar komt de rechter aan te pas en die heeft meer dwangmiddelen om schuldeisers te dwingen aan sanering mee te werken. Gemiddeld genomen leidde schuldsanering via de WSNP (Wet schuldsanering natuurlijke personen) 2,5 keer zo vaak tot een werkelijke oplossing als de ‘gewone’ schuldhulp, waarbij de gemeente een akkoord moet uitonderhandelen met de crediteuren. Het SP-Kamerlid Sadet Karabulut stelt deze week vragen over de verontrustende cijfers.
Foto-cc: Kenteegardin

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.