47

Schultz van Haegen blundert met Prorail

Minister 'heeft geen grip op Prorail en informeert Kamer onvolledig', concludeert Rekenkamer in rapport over spoorwegbeheer

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) heeft geen grip op spoorbeheerder ProRail, zo meldt NRC Handelsblad maandag. Ze laat alle strategische beslissingen over aan het bedrijf, weet niet hoeveel van het onderhoudsbudget op de plank blijft liggen, en heeft nauwelijks ambtenaren in dienst om controle uit te oefenen. Ook informeert ze de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer vandaag in een rapport over het functioneren van ProRail.

NRC citeert de Rekenkamer: 

Wij constateren dat de minister zich voor het waarmaken van haar eigen verantwoordelijkheden sterk afhankelijk maakt van ProRail. (..) De minister heeft haar eigen verantwoordelijkheden te zeer bij ProRail neergelegd

De Tweede Kamer heeft al jaren kritiek op de spoorbeheerder. Er zijn te vaak grote verstoringen op het spoor, in de winter vriezen wissels vast, en delen van het onderhoudsbudget blijven op de plank liggen. De Kamer stelde daarom april dit jaar een tijdelijke onderzoekscommissie in die het functioneren van het spoor moet bekijken.

Volgens de Rekenkamer informeert de minister de Tweede Kamer ook slecht. De Kamer krijgt informatie over de plannen van ProRail, maar niet over de realisatie.

Ook ProRail krijgt kritiek in het rapport. De bedrijfsvoering is niet op orde, er zijn structurele personeelstekorten, het gebrek aan kennis in het bedrijf is “chronisch”. Ook heeft het bedrijf moeite met het afwijzen van projecten. Voortdurend verzint het ministerie nieuwe projecten waar de capaciteit bij ProRail voor ontbreekt. Minister Schultz van Haegen wilde vanochtend niet reageren. Dat doet ze pas als de tijdelijke onderzoekscommissie begin volgend jaar klaar is met haar werk, zei haar woordvoerder. Wel liet Schultz eerder aan de Algemene Rekenkamer weten de meeste conclusies niet te delen. Ook vindt Schultz de informatievoorziening aan de Tweede Kamer niet onvolledig.

Lees meer bij NRC: ‘Schultz heeft geen grip op prorail en informeert Kamer onvolledig’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (47)