376

Schultz wees WOB-verzoek KIWA-contract af

Update: Schultz geeft toe Kiwa aandelen te hebben verzwegen tegen Rutte ... Oppositie eist uitleg ... Echtgenoot Schultz verdiende miljoenen met aandelen Kiwa 

Dat zwijgen goud is, lijkt nogal letterlijk genomen te zijn door VVD-minister Schultz, die bij haar aantreden geen officiële melding maakte van de aandelen die haar man bezat in het bedrijf waar het ministerie van Schultz nauwe banden mee onderhoudt. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Update zondag:
Omdat er vanuit de transport en logistieke sector veel klachten kwamen over de hoge tarieven die het bedrijf KIWA rekent voor uitgifte van de verplichte vergunningen waarop zij van het ministerie een monopolie geniet, is eerder dit jaar een WOB-verzoek over de kwestie ingediend. Minister Schultz heeft dit persoonlijk afgewezen (haar argumentatie leest u hier). De tarieven voor chauffeurskaarten zijn de op een na hoogste in Europa.

Het afwijzen van het WOB-verzoek werpt een smet op Schultz’ verklaring dat zij niets actief verborgen heeft gehouden en dat zij geheel volgens de regels handelde.

Update zaterdag 16.00:
Schultz nuanceert haar eerdere verklaring dat premier Rutte op de hoogte zou zijn en heeft tegenover Elsevier verklaard dat zij in het gesprek wel aandelen van haar man heeft genoemd, maar daarbij niet specifiek heeft aangegeven dat het daarbij ook om aandelen van het bedrijf Kiwa ging. Schultz houdt vol dat haar gedrag niet laakbaar is maar heeft de oppositie ook toegezegd meer uitleg te zullen geven.

Eerder:
Het certificeringsbedrijf Kiwa verstrekt onder meer vergunningen in de vervoersbranche, in opdracht van Schultz’ ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bij haar aantreden in 2010 zou de echtgenoot van Schultz onmiddellijk uit functie zijn getreden, maar geen melding gemaakt hebben van zijn aandelen in het bedrijf:

Ik ben indertijd direct opgestapt als adviseur van Kiwa. Mijn aandelenbelang deed niet ter zake. Wij wilden het netjes doen, zo zijn we. Alles is gelopen volgens het Handboek voor aantredende bewindspersonen. Ik was slechts indirect aandeelhouder en had geen enkele invloed.

Invloed die het ministerie wel heeft, aangezien het de tarieven van Kiwa moet goedkeuren en verantwoordelijk is voor het controleren van de handelingen van het bedrijf. Bij de verkoop van Kiwa, afgelopen augustus, verdiende de man van Schultz in een klap 2,9 miljoen euro.

Minister Schultz heeft inmiddels verklaard dat formateur Mark Rutte wel degelijk op de hoogte was van de aandelen en dat zij geheel volgens het ‘Handboek van aantredende bewindspersonen’ heeft gehandeld. De belangen werden echter niet genoemd in de meldingen van de Nederlandse marktautoriteit ACM. Dat ze wel genoemd worden in de verslagen van een vergelijkbare Italiaanse instantie, heeft de zaak nu aan het licht gebracht.

D66 en de SP hebben om opheldering gevraagd van de minister, maar volgens VVD-fractieleider Zijlstra is er niet zo veel aan de hand. Volgens hem heeft de minister zich aan alle regels gehouden en is het ‘beeld dat nu in de media wordt geschetst’ te betreuren.

Volkskrant: ‘Schultz meldde gevoelige informatie over partner niet
Elsevier: ‘Minister Schultz meldde aandelen man wel aan Rutte
NOS: ‘D66 SP willen uitleg van Schultz

Geef een reactie

Laatste reacties (376)