37

Schultz ziet zes ‘black spots’ op snelwegen over het hoofd

Update: Schultz moet wachten met een aantal snelwegen ... RTL Nieuws vroeg de politiecijfers op. Op snelwegen waar veel ongelukken gebeuren, maakt de minister het nog onveiliger

Snelwegen waar binnenkort 130 kilometer per uur gereden mag worden, zijn nog niet veilig voor de ophoging van de snelheidsverhoging. Minister Schultz Haegen (Verkeer) heeft daarom een lijst gemaakt van wegen die aangepast moeten worden, maar op die lijst ontbreken zes zogenoemde ‘black spots’: gevaarlijke plekken waar relatief veel ongelukken gebeuren.

RTL-Nieuws vroeg de registratiecijfers van de politie op. Daaruit blijkt dat er nog zes gevaarlijke stukken snelweg zijn waar Schultz de situatie niet veiliger gaat maken terwijl daar wel 130 kilometer per uur gereden gaat worden.

Het gaat om de volgende stukken:
– A1 tussen Deventer-Oost en Bathem
– A28 tussen Rouveen en Hasselt-Rouveen
– A58 tussen Middelbeers en Moergestel
– A6 tussen Sneek en St. Nicolaasga
– A28 tussen Ruinerwold en tankstation Lagerveen
– A7 tussen Edam en tankstation Kruisoord

Schultz kreeg vanuit de Kamer al veel kritiek dat ze eerst goed moet kijken naar de verkeerssituatie waar ze de snelheid wil opvoeren. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe riep haar op eerst de snelwegen aan te passen op de nieuwe snelheidsnorm, voordat die gaat gelden.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de nieuwe snelheidsnorm van 130 kilometer per uur. Op het onderzoek van RTL reageert het ministerie afwijzend. Volgens hen wordt er wel degelijk rekening gehouden met black spots:

Naar alle trajecten is zorgvuldig gekeken en op veel plekken zijn al maatregelen genomen of worden in de toekomst genomen. Ook de black spots hebben wel degelijk een rol gespeeld bij de totstandkoming van de risicocijfers.

Update dinsdag 18.00

Een aantal snelwegen die op de lijst staan voor de snelheidsophoging moeten eerst aangepast worden voordat de nieuwe norm in gaat. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer vandaag afgedwongen.

cc-foto: Chriszwolle

Hoe zit het met de black spots op jou snelweg?: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (37)