49

Schutter VS richt bloedbad aan uit wraak omdat hij nog maagd was

22-jarige laat boodschap achter in YouTube-video: 'De laatste acht jaar van mijn leven, sinds ik in de puberteit terechtkwam, bestond mijn leven uit eenzaamheid, afwijzing en onvervulde verlangens' 

In het Amerikaanse Santa Barbara is vrijdagavond een bloedbad aangericht. Een 22-jarige man heeft vanuit zijn rijdende zwarte BMW wild in het rond geschoten. Een aantal mensen werd hierbij geraakt; zeven mensen kwamen om het leven. Over het motief van de dader werd zaterdag bekend dat hij wraak wilde nemen omdat hij nog maagd is. Dat zegt de vermoedelijke dader zelf in een filmpje dat hij op YouTube heeft gepost.


In de video zegt Elliot Rodger:

Dit is mijn laatste video. Morgen is de dag van de vergelding. De dag waarop ik wraak neem op de mensheid. Wraak op jullie allemaal […] De laatste acht jaar van mijn leven, sinds ik in de puberteit terechtkwam, bestond mijn leven uit eenzaamheid, afwijzing en onvervulde verlangens […] Op de dag van de vergelding ga ik het heetste meisjesstudentenhuis op de campus binnen. Ik slacht daar elke verwende, verwaande, blonde slet die ik binnen tegenkom. Alle meisjes waar ik zo naar heb verlangd. Ze hebben mij allemaal afgewezen en op me neergekeken alsof ik minderwaardig was zodra ik seksuele avances maakte […] Ik zal er plezier in hebben om jullie allemaal af te slachten. Jullie zullen eindelijk zien dat ik degene ben die superieur is, dat ik de echte alfaman ben […] Meisjes, alles wat ik wilde was van jullie te houden en door jullie geliefd zijn. Ik wilde een vriendin. Ik wilde seks. Ik wilde liefde, genegenheid, aanbeden worden […] Jullie denken dat ik dat niet waard ben, dat is een misdaad die ik jullie niet kan vergeven. Als ik jullie niet kan hebben, dan zal ik jullie vernietigen. Jullie ontzegden mij een gelukkig leven, in ruil daarvoor ontzeg ik jullie een leven. Dat is niet meer dan eerlijk. Ik haat jullie allemaal.

Vlak nadat hij de video online poste, werd in Santa Barbara vanuit een auto het bloedbad aangericht.

Filmmaker Peter Rodger, die onder meer meewerkte aan The Hunger Games, en zijn familie maakten eerder al bekend er zeker van te zijn dat zijn zoon Elliot degene is die het bloedbad heeft aangericht. Een aantal weken geleden heeft de moeder van Elliot al contact opgenomen met de politie. De video’s die haar zoon op YouTube plaatste vond ze alarmerend.

Het is overigens nog niet duidelijk of Elliot zichzelf van het leven heeft beroofd, of dat hij door iemand is doodgeschoten. Na een vuurgevecht met agenten crashte het voertuig tegen geparkeerde wagens. Naast zeven doden, zouden nog zeven mensen gewond zijn.

Update 08.00

De Amerikaanse documentairemaker (onder meer bekend van Bowling for Columbine) Michael Moore is veelvuldig om een reactie gevraagd. Op zijn Facebookpagina zegt hij:

Ik heb niets meer te zeggen over nu onderdeel uitmaakt van het normale Amerikaanse leven. Alles wat ik hierover te zeggen heb, zei ik 12 jaar geleden: Wij zijn makkelijk door angst te manipuleren mensen waardoor we onszelf bewapenen met een kwart MILJARD wapens in onze huizen, die vaak makkelijk toegankelijk zijn voor jongelingen, inbrekers en geestelijk zieken en iedereen die even een moment van verstandsverbijstering heeft. Onze natie is gebouwd op geweld, onze grenzen zijn gebouwd door geweld en we laten mensen die aan de macht zijn over heel de wereld geweld gebruiken om onze zo genoemde Amerikaanse (corporate) ‘belangen’ te bevorderen. Het pistool, niet de adelaar is onze ware nationaal symbool […]” 

Lees hier zijn hele boodschap.

Zaterdag werd bekend dat de schutter, voordat hij Santa Barbara inreed en daar vanuit zijn auto’s schoten loste, eerst drie bewoners van zijn appartementencomplex dood heeft geschoten. Naast zijn YouTube-video liet hij ook een 140 pagina’s tellend manifest achter, waarin hij zijn leven vanaf zijn geboorte tot ‘de dag van de vergelding’ omschrijft.

Elliot Rodger had het syndroom van Asperger. Hij zou moeite hebben gehad met met maken van vrienden en kreeg hierbij professionele hulp.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)