28

Arnold Schwarzenegger wil oliemaatschappijen voor rechter wegens moord

Hollywoodster en voormalig gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger wil oliemaatschappijen voor de rechter slepen. Dat zei hij in een interview met Politico. Volgens Schwarzenegger hebben de oliemaatschappijen ‘willens en wetens overal ter wereld doden veroorzaakt’.

Scharzenegger zei in het interview nog geen formele aangifte te hebben gedaan, maar nog in gesprek te zijn met meerdere advocatenbureaus:

Dit is niet anders dan het probleem met roken. De tabaksindustrie wist al jaren en jaren, al decennialang, dat roken dodelijk was, schadelijk was voor de gezondheid, kanker zou veroorzaken. Dat feit hielden ze voor de mensen verborgen hield en ontkenden alles. Uiteindelijk werden ze voor de rechter gedaagd en moesten honderden miljoenen dollars betalen.

Volgens Schwarzenegger weten oliemaatschappijen al sinds 1959, na een notabene eigen studie, dat het op grote schaal verbruiken van fossiele brandstoffen voor opwarming van de aarde zou zorgen. Ook kwam uit dat onderzoek naar voren dat de oliewinning zelf risico’s voor de volksgezondheid met zich mee zou brengen. Schwarzenegger: ‘Het is absoluut onverantwoord om te weten dat je product mensenlevens kost en daar niet voor te waarschuwen.’ De acteur, oud-politicus en sinds lange tijd pleitbezorger van het tegengaan van de opwarming van de aarde, is van mening dat net als bij tabaksproducten, elk product dat gebruikt maakt van fossiele brandstoffen een waarschuwingslabel moet hebben.

Als je een kamer binnenkomt en al weet dat je iemand gaat doden, dan is dat moord met voorbedachten rade. Dat is wat oliemaatschappijen ook doen.

cc-foto: Zero Emission Resource Organization

Geef een reactie

Laatste reacties (28)