Laatste update 22:58
18

Scientology-sekte werft scholieren in Amsterdam

Op het Cygnus Gymnasium is onrust ontstaan nadat bekend werd dat leden van de beruchte Scientology Kerk flyers uitdeelden aan minderjarige leerlingen van de school. Dat meldt het Parool. De sekte nam onlangs haar intrek op zevenduizend vierkante meter aan de Wibautstraat, pal tegenover het gymnasium en tot onvrede van buurtbewoners. Rector Renée Kloos neemt de zaak hoog op:

Wij voelen als school een verantwoordelijkheid om minderjarigen hiertegen te beschermen.

Het is niet de eerste keer dat Scientology minderjarigen probeert te werven. In 2001 probeerde de sekte, tegen afspraken met de politie in, om minderjarigen naar haar tentoonstelling in de De Clercqstraat te lokken. In beide gevallen stelde de kerk dat het benaderen van minderjarigen ‘per ongeluk’ was gegaan. Inmiddels heeft de sekte beloofd leerlingen onder de 18 jaar geen flyers meer te geven en te checken of jongeren op het Cygnus zitten.

De gemeente is op de hoogte van de wervingsactie. Wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs laat weten dat de school het goed heeft opgepakt en dat er wordt gekeken ‘hoe de school verder ondersteund kan worden’. Kukenheim kwam in 2015 ook al in aanraking met de sekte, nadat het VARA-programma Rambam onthulde hoe het er binnen de kerk aan toeging. Ook bleek de particuliere basisschool Onze Toekomst (7200 euro per schooljaar) het gedachtegoed van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard te doceren aan basisschoolkinderen. Zo werd onder meer onderwezen dat Hitler beïnvloed was door psychiaters. Volgens de website maakt de school nog steeds gebruik van de ‘studiemethode van Hubbard’.

Kukenheim schakelde destijds het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling in, maar laat via een woordvoerder weten dat handhaving in dit geval waarschijnlijk niet nodig zal zijn indien de kerk zich aan de afspraken houdt.

Cc-foto: Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (18)