6

‘Screen kandidaat-raadsleden op integriteit’

Voorzitter beroepsvereniging raadsleden pleit voor Verklaring Omtrent Gedrag en andere controlemiddelen

Gemeenten besteden te weinig aandacht aan de integriteit van raadsleden. Dat zegt Peter Otten, voorzitter van Raadslid.Nu, de beroepsvereniging van gemeenteraadsleden, tegenover de NOS. In de raadsperiode 2010-2014 was in tientallen gevallen de integriteit van een raadslid in het geding. Volgens Otten komt dat door het gebrek aan aandacht voor het onderwerp.


Gemeenteraden zouden minstens een keer per jaar moeten vergaderen over integriteit, zegt Otten bij de NOS:

Dan moeten raadsleden bespreken wat wel en niet door de beugel kan. De regionale Rekenkamer moet die afspraken vervolgens toetsen. Ook moet de gemeente een register bijhouden waarin overtredingen worden gemeld.

Gemeenten hebben wel een gedragscode, maar dat is onvoldoende, vindt Otten. Raadslid.Nu wil ook dat politieke partijen kandidaat-raadsleden beter screenen. Otten pleit voor een Verklaring Omtrent Gedrag, controle van het curriculum vitae en een integriteitstest voor alle kandidaten.

Otten vindt dit belangrijk, omdat per 1 januari 2015 de gemeenten veel nieuwe taken en geld te verdelen krijgen. Er moet voor miljarden aan contracten worden gesloten in verband met de nieuwe Jeugdwet, de Participatiewet en de nieuwe zorgtaken die de gemeenten krijgen, aldus de NOS.

NOS: ‘Integriteit raadsleden onderbelicht’

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (6)