Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sea Shepherd in actie voor gevangen Nederlandse activist

  •  
26-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Dolfijnactivist gevangen in Japan… Minister Uri Rosenthal (BuZa) weigert te bemiddelen... PvdD reageert verbijsterd
De Nederlandse doflijnactivist Erwin Vermeulen is meer dan een week geleden opgepakt in Japan, nadat hij een transport van dolfijnen in Tajii probeerde te filmen. Naar verluid zou hij een van de dolfijnjagers hebben geduwd. Milieuorganisatie Sea Shepherd zet zich nu in om hem weer vrij te krijgen. Volgens de organisatie zou Vermeulen zonder verhoor in de cel zijn gegooid. Minister Rosenthal verklaarde eerder niet van plan te zijn Vermeulen te helpen.
Sea Shepherd roept mensen op om het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken te bestoken met telefoontjes en brieven om Vermeulen vrij te krijgen. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) heeft minister Uri Rosenthal (VVD, Binnenlandse Zaken) eerder gevraagd alles op alles te zetten voor de spoedige vrijlating van Erwin Vermeulen. De minister verklaarde niet van plan te zijn om de Japanse autoriteiten op de zaak aan te spreken.
290086361_4c62be3325
Vermeulen kan volgens de Japanse wet 23 dagen vastgehouden worden zonder contact te mogen hebben met een advocaat. Hij heeft inmiddels wel contact gehad met de Nederlandse ambassade in Japan.
Sea Shepherd schrijft op de website:
Verbijsterend”, aldus Esther Ouwehand. “Alles wijst erop dat de Japanse autoriteiten redenen zoeken om actievoerders te dwarsbomen. Dat hebben we vaker gezien.” De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen dat er geen sprake is van een eerlijk proces. Vermeulen is gearresteerd zonder dat er een duidelijke aanklacht tegen hem is geformuleerd. Esther Ouwehand heeft de minister van Buitenlandse Zaken een dvd van The Cove overhandigd, zodat hij zelf de beelden kan bekijken van de dolfijnenslachtingen waar Vermeulen een einde aan probeert te maken.Vorige week is er nog een video opgedoken waarin een woordvoerder van een zelfverklaarde “ultrarechtse privé-militie” de vrijwilligers van Sea Shepherd de oorlog verklaart en eerder kwam aan het licht dat Japan 30 miljoen dollar uit het rampenfonds, bestemd voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami van maart dit jaar, inzet ter bescherming van de walvisvloot.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.