56

‘Segregatie bestaat niet in Amsterdam’

Gemeentelijke adviesraden: Tussen bevolkingsgroepen of delen bestaat geen tweedeling ... Advies: Gemeente moet termen als 'segregatie' of 'tweedeling niet meer gebruiken

Tussen bevolkingsgroepen of delen in de stad Amsterdam bestaat helemaal geen tweedeling. Dat stellen de Adviesraad Diversiteit en Integratie en Stad-Forum, twee onafhankelijke adviesorganen donderdag. In een rapport, dat in opdracht van de gemeente is opgesteld, schrijven de onderzoekers zelfs dat het gebruik van de woorden ‘tweedeling’ of ‘segregatie’ vermeden zouden moeten worden, omdat ze de samenhang bedreigen. Dat schrijft Het Parool.

In het rapport ‘Divers en ongedeeld’ staat dat hoewel er wel degelijk verschillen zijn te vinden in Amsterdam, is het niet zo dat er een onoverbrugbare afstand bestaat tussen groepen op sociaal-economisch of sociaal-cultureelgebied.

De onderzoekers baseren zich onder meer op gesprekken met zo’n 20 experts. Ze beschouwen tweedeling als een absoluut verschijnsel. ‘Een beetje bestaat niet, ze is er of ze is er niet.’

In het advies schrijven de onderzoekers dat de termen segregatie en tweedeling niet meer door de gemeente gebruikt moeten worden. Volgens hen hebben deze termen een ‘politieke geladenheid’ en roepen ze allerlei associaties op die uiteindelijk als een self-fulfilling prophecy waarheid worden. “Als je praat over tweedeling, ga je die opeens overal zien”, aldus de onderzoekers.

Ook termen als ‘buiten de Ring’, ofwel buiten de A10 moeten vermeden worden. De onderzoekers: “Blijf hameren op ‘buiten de Ring’ als de arme kant van de stad, en iedereen gaat denken dat dit ook zo is, en ernaar handelen. En voilà: buiten de Ring wordt armer omdat hogere inkomens er niet wíllen wonen.”

Hoewel wethouder Andrée van Es het rapport donderdag in ontvangst nam, verwacht Van Es niet dat de termen zullen verdwijnen uit beleidsstukken.

Het Parool: ‘Geen tweedeling in de stad, dus spreek er ook niet over’

cc-foto: Carl Guderian

Geef een reactie

Laatste reacties (56)