32

Seks alleen nog toegestaan na uitdrukkelijk ‘ja, ik wil’

Californië voert wet in die 'nee' overbodig maakt ... Paardenmiddel om seksueel geweld op campussen tegen te gaan

In de Amerikaanse staat Californië heeft gouverneur Jerry Brown een nieuwe wet ondertekend die seksueel geweld moet tegen gaan. Voortaan moeten beiden deelnemers van een nachtelijk avontuur eerst volmondig ‘ja’ hebben gezegd, of op een andere manier duidelijk hebben gemaakt akkoord te gaan.

De ‘ja-betekent-ja-wet’ was nodig omdat de oude regels niet voldoen. Daarin stond dat een vrouw eerst ‘nee’ moet zeggen als ze geen seks wil, maar dat gaat maar al te vaak mis. Seksuele misdrijven bleven vaak ongestraft omdat het slachtoffer, bijvoorbeeld vanwege drank of angst, niet duidelijk genoeg ‘nee’ zei.

De nieuwe wetgeving richt zich vooral op het studentenleven, omdat, naar schatting, zo’n één op de vijf vrouwen op campussen slachtoffer is van seksueel geweld. Vrijwilligheid en bewustzijn zijn de belangrijkste uitgangspunt voor de wetgeving. Non-verbaal kan daarom ook toestemming worden gegeven, mits de student niet onder invloed is van drank of drugs.

De beleidsmakers hopen dat de nieuwe wetgeving er ook toe zal leiden dat het idee verandert dat slachtoffers van seksueel geweld zich fysiek verzet moeten hebben tijdens een aanranding of verkrachting, om een gegronde aanklacht te hebben. ‘Nee’ betekent weliswaar ‘nee’, maar een gebrek aan ‘nee’ betekent niet automatisch ‘ja’, aldus Savannah Badalich, een UCLA-student.

Huffington Post: California Adopts ‘Yes Means Yes’ Sexual Assault Rule

cc-foto: Wolfram Burner

Geef een reactie

Laatste reacties (32)