Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Seks met kinderen is in Frankrijk geen verkrachting

  •  
27-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
470 keer bekeken
  •  
3040612386_d098a7ba99_z
In Frankrijk is recent de discussie om een omstreden wet weer opgelaaid. Volgens die wet is seks met kinderen namelijk niet per definitie strafbaar. Pas als het kind zich verzet of als er hevig geweld wordt gebruikt is er sprake van verkrachting, ook wanneer het bijvoorbeeld om een zes jaar oud kind gaat.
De discussie barste los vanwege een zaak waarin een 28-jarige man seks had met een meisje van 11. Omdat het meisje niet geprotesteerd zou hebben werd de man niet vervolgd voor verkrachting. Volgens de Franse wet is de man, zelf ook een vader van twee kinderen, alleen schuldig aan seksueel geweld. Dit kan hem maximaal 5 jaar cel opleveren, in plaats van maximaal 20 jaar cel in het geval van een verkrachting.
De wetgeving heeft eerder ook al voor veel ophef gezorgd. Het zorgde er bijvoorbeeld een tijd geleden voor dat een vader die zijn zes jaar oude dochter had verkracht alleen een voorwaardelijke celstraf van één jaar kreeg. Het meisje zou niet tegengestribbeld hebben. Twee jaar later vermoordde hij het meisje.
De wet wordt in de Franse samenleving breed afgekeurd. Toch vraagt Frankrijk correspondent Frank Renout zich af of de wet dit keer wel aangepast zal worden: ‘het is de vraag of het veranderen van de wet een prioriteit is voor de Franse regering. Het probleem kan te kleinschalig zijn.’
Foto: cc  mlhradio
Bron: NOS
 
 

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.