Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Seksgedrag Nederlandse jeugd amper veranderd

  •  
17-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_tongzoen_PhilippeLeroyer_300
Overgrote deel beschermt zichzelf nog altijd goed. Eerste keer wel onverwacht. Homoseksuelen eerder uit de kast, blijkt uit onderzoek onder jongeren
Het seksuele gedrag van Nederlandse jongeren blijft voor het overgrote deel veilig, blijkt uit onderzoek van stichting SOA Aids Nederland, Rutgers Nisso en onderzoeksbureau ZonMw. Opvallend is wel dat homoseksuele jongeren eerder uit de kast komen. Ook een nieuw gegeven uit het onderzoek is dat de eerste keer seks voor veel jongeren onverwacht komt, zo meldt de Volkskrant.
Dat homoseksuele jongeren eerder uit de kast komen, is waarschijnlijk een gevolg van de toegenomen zichtbaarheid van homoseksualiteit in bijvoorbeeld de media. Dat denkt psychologe Hanneke de Graaf van Rutgers WPF, die het onderzoek ‘Seks onder je 25ste’ uitvoerde in samenwerking met stichting Soa Aids Nederland. Bijna achtduizend jongeren tussen 12 en 25 jaar vulden de enquête in.
Dat jongeren eerder uit de kast komen, heeft helaas niets te maken met grotere acceptatie door leeftijdsgenoten. Daarin is weinig veranderd. Ruim de helft van de jongens en een kwart van de meisjes keurt het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. Voor 12 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes zou homoseksualiteit een reden zijn de vriendschap te verbreken.
Het seksuele gedrag van jongeren is in de afgelopen zes jaar nauwelijks veranderd, blijkt verder uit het onderzoek. De leeftijd van de eerste keer seks is nagenoeg gelijk gebleven en het gros van de jongeren beschermt zichzelf nog steeds goed tegen zwangerschap. Van de jongens geeft 87 procent aan bij de eerste geslachtsgemeenschap een condoom of een andere vorm van anticonceptie te gebruiken. Bij meisjes ligt dit percentage iets hoger, op 91 procent.
Nieuw is dat de eerste keer seks voor veel jongeren onverwacht komt. Meisjes hebben daarnaast vaker spijt van de eerste keer dan jongens. Krap een derde van de meisjes baalt in meer of mindere mate van die ervaring. Bij jongens is dit percentage 16 procent. Van de meisjes zegt ruim een vijfde dat ze liever iets langer had gewacht. Bij de jongens is dit 8 procent.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.