14

Seksisme-rel in Frans parlement

Update: Kakelende parlementariĆ«r krijgt 1378 euro boete .. Rechtse politicus maakt kippengeluiden tijdens betoog vrouwelijk parlementslid

Een politicus van de rechtse UMP heeft kippengeluiden laten klinken terwijl een vrouwelijk parlementslid een betoog hield. ‘Kip’ is in het Frans een beledigende term voor vrouwen. Linkse vrouwelijke parlementsleden boycotten woensdag uit protest de opening van de vergadering.


Update:
De kakelende parlementariër heeft zijn pluimvee-imitatie moeten bekopen met een boete. Had hij zijn snavel gehouden dan had hij zich 1378 euro kunnen besparen.

Eerder:
Veronique Massonneau van Ecolo, de Franse Groenen, las een motie voor toen het UMP-lid  Philippe Le Ray kippengeluiden begon te maken (niet hoorbaar op de video). Ze onderbrak haar betoog en riep ‘Hou daar mee op. Ik ben geen kip.’ Ook de parlementsvoorzitter sprak de kippenimitator streng toe en zei dat hij dergelijke beledigingen niet kan accepteren. De UMP-man ging echter verder met kakelen terwijl Massonneau haar betoog probeerde te vervolgen. Daarop werd de vergadering geschorst en kreeg Le Ray een boete van 1400 euro voor zijn gedrag. Een woordvoerder van de regering noemde overvloedig alcoholgebruik tijdens het eten als oorzaak voor het onbetamelijke gedrag. Volgens de socialisten die woensdag met een boycot reageerden leven de UMP-politci nog in het stenen tijdperk.

Seksistisch gedrag komt vaker voor in het Franse parlement. Vorig jaar werd de minister van Huisvesting Cécile Duflot – eveneens van de Groenen – getrakteerd op seksistisch fluit en geroep van de UMP toen ze het woord kreeg. Volgens de rechtse politici was dat als bewondering van haar uiterlijk bedoeld.

Washington Post: French legislator sanctioned after clucking at female colleague, reviving sexism debate

Geef een reactie

Laatste reacties (14)