Laatste update 16:04
36

Seksistische pakkenmaker aangepakt door feministen

De seksistische pakkenmakers van Suit Supply hebben inmiddels al een paar weken voor flinke ophef gezorgd met de racistische en vrouwonvriendelijke Toy Boys-campagne waarbij twee mannen in pak van de borsten van een zwarte vrouw afglijden. Uit protest zijn er demonstraties georganiseerd en werd er maandverband op abri’s geplakt waarop de foto te zien was. Het Clara Wichmann instituut – dat zich inzet voor de rechtspositie van de vrouw – dient op internationale vrouwendag samen met PILP ( van het Nederlands Juristen Comité Mensenrechten – NJCM) een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen Suitsupply.

In een persbericht laat het instituut weten niet bij de pakken neer te gaan zitten maar actie te gaan ondernemen. Het fonds heeft de Reclame Code Commissie verzocht de campagne te beoordelen op seksisme, racisme en negatieve stereotypering en deze in strijd te bevinden met de Reclame Code. Anniek de Ruijter, voorzitter zegt daarover:

Reclame-uitingen die bestaan uit seksistische en negatieve stereotyperingen,  bevorderen discriminatie op grond van geslacht. Dergelijke reclame vormt een voedingsbodem voor seksueel geweld en dwang in Nederland, waar nog steeds bijna de helft van alle vrouwen het slachtoffer is geweest van lichamelijk of seksueel geweld. De autonome positie en gelijke kansen van meisjes en vrouwen staat op het spel in deze zaak.

Ook de jongeren van GroenLinks (DWARS)  laten het er niet bij zitten. Samen met Doetank PEER en het tv-programma Jan Rijdt Rond worden er posters van een halfnaakte man met een professionele vrouw verspreid door het hele land verspreid. De tegenactie van de Toy Boys-campagne wordt onder de hastag #Suitsupplyreversed gedaan. Voorzitter Lyle Muns licht toe:

Natuurlijk moeten vrouwen en mannen naakt geportretteerd kunnen worden. Te vaak wordt de vrouw echter teruggebracht tot het persoonlijk seksspeeltje van de man. Vrouwen én mannen kunnen pas echt vrij zijn wanneer ze geen rol opgedrongen worden op basis van hun geslacht.

Seksisme is overal, maar meestal hebben we het niet door. Campagnes als deze confronteren ons met onze dubbele standaard. Daarmee maken we het impliciete expliciet. Die bewustwording is de eerste stap naar een gelijkere wereld.  

De posters worden onder andere in Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Groningen, Utrecht en Rotterdam opgehangen. Liefhebbers kunnen het document vrij downloaden op de Facebook en de poster zelf in hun gemeente ophangen

cc foto: SuitSupplyReversed

Geef een reactie

Laatste reacties (36)