51

Seksueel misbruik ‘inherent’ aan jeugdzorg

Kinderen lopen nog steeds een verhoogd risico ... 'Hulpverleners moeten beter geschoold worden. Ze signaleren maar 2 procent van de misbruik gevallen' ... Rouvoet gaat onafhankelijke onderzoekscommissie leiden 

De overheid en Jeugdzorg schieten ernstig tekort in hun taak om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Het toezicht faalt enorm aldus de commissie-Samson. Kinderen in jeugdzorginstellingen hebben ongeveer een 2,5 keer zo grote kans om misbruikt te worden. Bij verstandelijk gehandicapte kinderen is die kans zelfs drie keer zo groot.

Update 10.50 uur

Tweederde van de meldingen betreft seksueel misbruik in een instelling, 30 procent in gezinnen en 5 procent in een instelling en een pleeggezin.De commissie vindt het schokkend dat medewerkers in de jeugdzorg maar een klein deel van het seksueel misbruik signaleren. Nog geen twee procent wordt gezien. Samson pleit er daarom voor om seksuele vorming en afwijkingen daarin verplicht worden opgenomen in het curriculum van hulpverleners.

Ook pleit Samson er voor dat groepen meer op sekse gerangschikt worden. Dit om het risico te verkleinen dat misbruik plaatsvindt, aangezien 50 procent onder leeftijdsgenootjes plaatsvindt en de meeste slachtoffers meisjes zijn. Uiteindelijk pleit Samson er voor kinderen zo snel en zo veel mogelijk in pleeggezinnen te laten opnemen. In pleeggezinnen vindt misbruik aanzienlijk minder plaats dat in jeugdinstellingen.

André Rouvoet gaat in opdracht van Jeugdzorg Nederland een onafhankelijke commissie leiden die moet onderzoeken hoe seksueel misbruik voorkomen kan worden. Het team van Rouvoet zal maatregelen moeten opstellen die misbruik bij instellingen moet verhinderen. Ook moet hij zorgen dat nieuwe regels worden ingevoerd en dat wordt toegezien op de aanbevelingen van de commissie-Samson.

Eerder

In de twee jaar dat de commissie onderzoek deed naar seksueel misbruik in de jeugdzorg kreeg ze meer dan 800 meldingen over misstanden. De meeste misbruiken blijken niet te worden gepleegd door hulpverleners, maar door jongeren of kinderen onderling. Eén van de aanbevelingen van de commissie is dat jeugdzorginstellingen waar misbruik heeft plaatsgevonden, hun excuses zouden moeten maken aan de slachtoffers.

Het onderzoek van Samson is relevant omdat kinderen in een jeugdzorginstelling of pleeggezin nog altijd een verhoogd risico lopen. Het toezicht vindt met name plaats ‘op papier’ terwijl juist meer in het veld gecontroleerd zou moeten worden. Gemeenten zouden ook meer toezicht moeten houden, maar een groot aantal gemeenten zou daar nog niet klaar voor zijn, aldus een woordvoerder van de Inspectie Jeugdzorg in de Volkskrant. Ook zou jeugdzorg harder moeten optreden wanneer werknemers hun werk niet goed doen.

In de media kreeg het misbruik in de jeugdzorg minder aandacht dan het onderzoek naar misbruik in de katholieke kerk. Het onderzoek van justitie topvrouw Rieke Samson stond tot nu toe in de schaduw van het onderzoek van de commissie-Deetman.

Opvallend is dat het voor Samson moeilijker was om ervaringsdeskundigen te vinden die in de media hun verhaal doen. Iets dat te verklaren is uit de achtergrond van de slachtoffers. Zij zijn voor de tweede keer aan hun lot overgelaten. Eerst door hun ouders en daarna door de overheid. Katholieke kinderen hadden over het algemeen vaak nog een goede band met hun ouders.

De eerste uitkomsten van het onderzoek van de commissie-Samson werden afgelopen vrijdag al naar buiten gebracht door de NOS. Om 10.25 start de persconferentie van de commissie-Samson. Daarop volgend zal ook jeugdzorg een plan presenteren waarmee het denkt het toezicht sterk te verbeteren.

Volkskrant: Misbruik katholieke kerk overschaduwd door misbruik in de jeugdzorg

‘Meeste seksueel misbruik onder kinderen zelf’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)