35

‘Seksueel misbruik is vaak eigen schuld’

Onderzoek Nederlandse Defensie Academie: cultuurprobleem leidt tot groot risico op misstanden ... Melden van incidenten wordt gezien als 'verraad' 

Het risico op buitensluiten, pesten en misbruik bij de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) is hoog. Niet alleen studenten onderling maken zich er schuldig aan, maar ook opleiders. Bovendien wordt met de meldingen van bijvoorbeeld seksueel misbruik onzorgvuldig omgegaan. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een onderzoek dat Defensie in samenwerking met het bedrijf Governance & Integrity heeft uitgevoerd.

Studenten binnen het militaire opleidingsinstituut bepalen mede wie van hun mede-studenten de eindstreep wel of niet haalt. In het rapport valt te lezen dat studenten in lijn met de bekende reclamespotjes van Defensie hun oordeel over elkaar samenvatten in de termen ‘geschikt’ en ‘ongeschikt’.

Vrouwen, homoseksuelen en allochtonen worden bovendien zelf verantwoordelijk gehouden voor ongewenst seksueel gedrag of discriminatie. “Het wordt van slachtoffers verwacht dat ze zelf aangeven wat zij als ongewenst ervaren”, schrijft NRC. Kameraadschap is echter een heel belangrijk onderdeel van de opleiding. Het melden van incidenten wordt dan ook als verraad gezien.

Het aantal meldingen van ongewenst gedrag is in de praktijk laag, vorig jaar waren het er elf en in 2012 slechts vier. De onderzoekers denken dat de afrekencultuur hierin een rol speelt. Commandant van de NLDA, generaal-majoor Theo Vleugels, zegt in NRC Handelsblad: “Kameraadschap is een heel belangrijk onderdeel van wat wij doen, maar dat wordt nu vaak geïnterpreteerd als: wij verraden elkaar niet.”

NRC: Risico op misstanden bij Defensie Academie door cultuurprobleem

Geef een reactie

Laatste reacties (35)