61

‘Senaat moet pensioenakkoord goedkeuren’

Update: Buma wijst oproep af .... Polderkeizer Bernard Wientjes laat Eerste Kamer geen keuze

Bernard Wientjes, voorzitter van de werkegeversorganistaie VNO-NCW, roept de Eerste Kamer op komende week voor het pensioenakkoord te stemmen. Dat akkoord is een essentieel onderdeel van het veel bredere sociaal akkoord dat werkgevers- en werknemersorganisaties eerder dit jaar sloten. “Als je het pensioendeel niet nakomt, dan sneuvelt het hele akkoord”, zei Wientjes in Buitenhof.


De NOS schrijft:

Wientjes benadrukt het belang van het sociaal akkoord, dat met moeite door de Tweede Kamer is aangenomen. “Een sociaal akkoord in deze tijd is een wereldprestatie, ook voor het kabinet”, zegt hij. Ook het energie-akkoord noemt hij een grote prestatie. “Omarm deze akkoorden, maak ze geen onderdeel van politieke spelletjes, zeker in de Eerste Kamer”, aldus de werkgeversvoorzitter. Volgens Wientjes is het van groot belang dat er rust komt. 

Zaterdag berichtte de Volkskrant dat het kabinet op het punt staat steun van het CDA in de Eerste Kamer te verwerven:

Het kabinet koerst op een grote doorbraak in de Eerste Kamer met een handreiking aan het CDA op het terrein van het pensioensparen. Hiermee probeert het kabinet de grootste bezuiniging uit het regeerakkoord binnen te halen. Het CDA beraadt zich dit weekeinde op een oordeel. In de Tweede Kamer was het CDA nog mordicus tegen de wetsvoorstellen.

Trouw meldde daarop dat die steun allerminst zeker is:

Het kabinet is er allerminst in geslaagd de kritiek van het CDA in de Eerste Kamer op zijn pensioenplan weg te nemen. ‘Indien het kabinet niet alsnog besluit het wetsvoorstel fundamenteel aan te passen, zie ik het somber in’, liet CDA-senator Wobke Hoekstra zaterdag weten.

Update 21:50

In Jinek, de nieuwe talkshow van de gelijknamige presentatrice bij de KRO, reageerde CDA-leider afwijzend op de oproep van Wientjes. De verschillen tussen wat het kabinet en een meerderheid in de Eerste Kamer wil, is volgens Buma nog heel groot. Het kabinet doet er goed aan om de plannen te veranderen. Buma noemde Nedrland ‘de zieke man van Europa’ en had kritiek op de plannen voor nivellering en lastenverzwaring. 

Geef een reactie

Laatste reacties (61)