Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Senaat schiet slachtverbod af

  •  
14-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thieme_300_01.jpg
Thieme kan Eerste Kamer niet overtuigen ... Wetsontwerp 'te rommelig'
De Eerste Kamer stemt niet in met een verbod op onverdoofd slachten, een religieus ritueel dat in gebruik is bij joden en moslims. PvdA en VVD bleken tegen zo’n verbod en voegden zich bij de al bekende tegenstanders CDA, CU en SGP.
De PvdA-fractie vindt het symboolwetgeving en de VVD ziet het eerste wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren als een aantasting van de Grondwet. De doodssteek werd uitgedeeld door staatssecretaris Henk Bleker (CDA). De NOS schrijft :
Staatssecretaris Bleker (Landbouw) presenteerde tijdens het debat onverwacht een compromis. Hij wil afspraken maken met slachterijen en de islamitische en joodse gemeenschap over onder meer de tijd dat een dier bij bewustzijn mag zijn en het aantal dieren dat ritueel wordt geslacht. PvdA en VVD voelen meer voor dit plan. De senaat heeft aan Bleker in een brief gevraagd over zijn plannen.
Oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie André Rouvoet twitterde verheugd:
Goed nieuws! Chapeau voor EK die het principiële debat voerde dat in TK niet vd grond kwam
De PvdA-afdelingen van Amsterdam en Rotterdam gaven een gezamenlijke verklaring uit waarin ze steun uitspraken voor de senaatsfractie van de partij. Binnen de PvdA heerst grote verdeeldheid over de kwestie.
Hoewel naar aanleiding van het debat in onze partij de PvdA in de Tweede Kamer heeft gepoogd via een amendement ritueel slachten onder voorwaarden mogelijk te laten zijn, is uit de reactie van indieners en de regering gebleken dat het in de praktijk niet uitvoerbaar is.
Ronny Naftaniel van het CIDI was al even tevreden :
Na afloop van het debat in de Eerste Kamer sloegen Joden en Moslims elkaar eendrachtig op de schouder. Samenwerken loont. 
Thieme verklaarde na afloop dat de afwijzing haar ‘nog strijdbaarder’ maakt. 
Lees ook de recente opiniestukken over het onderwerp op Joop:

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.